Joaquim Albareda enceta un octubre literari de nivell a l’Escala

L’historiador presenta «Vençuda però no submisa» amb el catedràtic emèrit de la UdG, Mon Marquès, el 7 d’octubre a la llibreria Vitel·la

L'historiador Joaquim Albareda.

L'historiador Joaquim Albareda. / Emporda.info

Cristina Vilà Bartis

Cristina Vilà Bartis

La llibreria Vitel·la de l’Escala, sota la direcció de Gemma Garcia, ja té a punt tot el calendari de presentacions d’octubre. L’historiador Joaquim Albareda (Manresa, 1957) serà el primer convidat d’aquesta tardor literària de nivell i ho farà, el dissabte 7 d’octubre, a les 8 del vespre, amb el seu darrer llibre, Vençuda però no submisa (Ed.62), un assaig d’història sobre el segle XVIII català que trenca idees preconcebudes, és a dir, que, malgrat la repressió i la malfiança crònica per part dels militars i de les autoritats, els catalans van continuar dissentint i protestant, reclamant alternatives davant l’absolutisme sense perdre la memòria de les llibertats. A Albareda, l’acompanyarà el catedràtic emèrit de la UdG, Mon Marquès.

La següent presentació, el 14 d’octubre, ja passa al terreny de la ficció de la mà d’una autora ben coneguda a l’Empordà, Iolanda Batallé, qui visita la llibreria escalenca amb la novel·la Massa deutes amb les flors (Columna), un relat sincer protagonitzat per una dona en crisi que s’instal·la en una casa a les muntanyes amb l’esperança de poder-se refer escrivint en solitud. En aquesta ocasió, Batallé conversarà amb la llibretera Gemma Garcia. Cal dir que aquesta presentació es repetirà, l’endemà dia 15, a les 12 del migdia, a la sala d’actes de l’Ajuntament de l’Armentera.

Aquest calendari de presentacions –totes a les 8 del vespre a l’espai de la llibreria escalenca– continua el 21 d’octubre amb la presència del gironí Joaquim Nadal qui parlarà amb l’editora, Ester Pujol, i l’exalcalde de l’Escala, Estanis Puig, sobre la seva darrera novel·la Confitura de vidre (Univers). En aquestes pàgines íntimes i commovedores, Nadal evoca els records d’adolescent viscuts a França, paisatges evocadors i sensacions que manté clavades a l’ànima. La darrera presentació d’octubre serà el dia 28 amb Joan Enric Barceló i el seu primer llibre, una selecció de contes, Morint sabent poques coses (Periscopi).