La tardor cultural de Figueres porta al teatre propostes internacionals d’èxit

PeepingTom, Dagoll Dagom, Fitzroy i la ballarina Rocío Molina, entre els espectacles més destacats de la temporada

Pere Arquillué actuarà a Figueres aquesta tardor.

Pere Arquillué actuarà a Figueres aquesta tardor.

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

S’obre la temporada de setembre a desembre de Figueres Escena. Comença aquest divendres amb l'obra Desballestades, de la Funcional Teatre, que farà representacions al Cercle Sport Figuerenc fins a l'1 d'octubre. Aquest cap de setmana també hi ha el Festival Schubertíada a Figueres (dissabte 16, 20 hores, Auditori dels Caputxins) i el Concert de Músics de l'Empordà (diumenge 17, 18 hores, Teatre El Jardí). Tanmateix, cal dir que, com a preludi, l'humorista Peyu va oferir el seu espectacle L'Il·lusionista el passat dissabte 9 de setembre, al Teatre El Jardí.

La programació de Tardor de Figueres 2023 vol fer una clara aposta pels espectacles de gran format. Per això presenta obres com L’alegria que passa, de Dagoll Dagom, i el gran muntatge de companyia belga Peeping Tom que presentarà Diptych: The Missing Door and The Lost Room, com a carta de presentació de Temporada Alta al Teatre Jardí de Figueres. La dansa pren protagonisme amb aquest muntatge excepcional i, d’altra banda, també arriba al teatre amb la ballarina Rocío Molina, un referent del flamenc contemporani en l’àmbit espanyol i també europeu, gràcies també a la col·laboració amb el festival FlamenGi . Presenta Al Fondo Riela (Lo Otro del Uno), una part de la trilogia de la guitarra.

Les propostes de dansa les protagonitzen dos grans noms de l'escena europea: PeepingTom i Rocío Molina

Durant aquests quatre mesos, es podran veure èxits teatrals com Fitzroy amb les conegudes actrius Sílvia Bel, Sara Espígul, Míriam Iscla i Natalia Sánchez; o el multipremiat monòleg de Josep Maria Miró, El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, protagonitzat per Pere Arquillué. Cal destacar que tant la funció de L’alegria que passa com de Fitzroy seran accessibles amb servei de subtitulació, audiodescripció i reforç de so amplificat i bucle magnètic.

El musical de petit format Els secundaris, d’Els Pirates Teatre, i l’habitual cita operística a càrrec de la Fundació Òpera de Catalunya, que enguany representarà Romeu i Julieta, també formen part del cartell.

Pel que fa a la música, destaca la presentació del disc Allà on volia, d’Els Amics de les Arts, al Teatre El Jardí. En un format més petit, La Cate acollirà la presentació del primer treball de Chico Boy, el nom artístic del figuerenc Daniel González; i a l’Auditori Caputxins s’hi podrà escoltar un concert gratuït organitzat per la Schubertíada, amb la soprano Mireia Tarragó i la pianista Carmen Santamaría.

Per a tots els públics

En una línia per a tots els públics, es podran veure dues companyies joves de territori gironí que posen l’accent a la preservació del medi ambient: d’una banda, la companyia de circ gironina Non Sin Tri presenta No tan sapiens, que ens parla de l’abús dels plàstics que fa la humanitat; i de l’altra la companyia banyolina Ortiga, que en una petita carpa per a 27 persones ens explicarà amb teatre d’objectes i titelles la història d’An-ki i el perill de la deforestació.

Per als més petits, hi haurà espectacles com Sona la llum de La Curiosa; Miranius de D_Paper o l’espectacle de dansa Cometa, de Roser López Espinosa (recomanat a partir de 6 anys). Aquestes propostes es complementen amb les que ofereix l’entitat La Cate, el Museu de l’Empordà i la Biblioteca de Figueres.

Més enllà de l’escena professional, sobresurt la celebració del centenari dels Pastorets, que tornen al Teatre Municipal el Jardí amb una doble proposta: les representacions d’El primer Nadal dels pastors i un concert amb la seva orquestra. Les entrades ja estan a la venda des del dijous 7 de setembre.