Entrevista | Jacint Casademont Comunicador i conductor de La Bugada

«Estem contents perquè ens agrada que l’Acústica aposti pel pòdcast»

La Bugada de Jacint Casademont serà un dels pòdcasts que es podrà veure en directe a l'escenari que el festival figuerenc muntarà a la plaça Josep Pla

El comunicador Jacint Casademont

El comunicador Jacint Casademont / Jordi Galderic

Jordi Callol

Jordi Callol

Jacint Casademont condueix des de fa temps diversos programes en directe en diferents formats, ja sigui a través de Twitch o a pòdcasts. Ara es posarà davant del públic figuerenc per dur a terme en directe el seu pòdcast La Bugada des de la plaça Josep Pla durant el Festival Acústica, en una versió que ha titulat La Bugada Unplugged.

Quin serà el seu paper amb el pòdcast La Bugada a l'Acústica?

Farem una versió diferent. Amb l'excusa dels vint anys de l'Acústica repassarem els últims vint anys de l'actualitat de tot el que ha passat. Direm, l'any tal a l'Acústica va haver-hi tal persona, però aquell any també va passar això. A partir d'aquí desenvoluparem temes. Seran coses que han canviat la societat, des dels Smartphones, els reality show, l'eclosió del manga...

Vint anys dona per fer un repàs llarg i extens, no?

I tant! Ja tinc l'escaleta feta amb els temes que hem de tocar i hi ha temes que hi caus i dius: "Ostres! És veritat!". Pensa que l'any que va començar l'Acústica va arribar el reggaeton a Espanya i mira ara, tindrem els Tyets a la Rambla tocant reggaeton amb sardanes. Sí que amb vint anys han canviat molt les coses, tantes que és divertit contraposar-ho. A més, els que fem aquest programa rondem la quarantena i ho hem vist de primera mà.

«Sí que amb vint anys han canviat molt les coses, tantes que és divertit contraposar-ho»

I més enllà del repàs de les dues dècades, connectareu en directe des dels diferents escenaris.

La idea és tenir un reporter, que serà en Franchu Llopis, que anirà pels carrers captant l'ambient i si ho aconseguim es colarà a algun backstage, per veure què s'hi cou, veure si el seu càtering és millor que el nostre i cosetes d'aquestes. A més, un de nosaltres portarà el seu cosí, que no vol quedar-se sol, i tenim la sensació que potser cantarà alguna cançó. I per acabar tindrem un confident.

Què vol dir?

Una persona que ha estat involucrada a l'Acústica des de la primera edició i que ens donarà testimoni de coses que la gent no sap que han passat. El que ha passat entre bastidors, des de demandes fora de lloc d'algun artista, algun que s'ha vist involucrat en alguna baralla després d'actuar, etc.

Anècdotes que criden l'atenció.

Exacte. Per això hem trobat aquesta persona que està disposada a explicar-nos-ho tot. Ho farà amagat, no li podrem veure el rostre, ni li sentirem la veu. Però explicarà tot el que ha passat i que la gent no sap.

L'Acústica arriba a la vintena edició i feu un repàs històric, d'anècdotes i en directe del que succeeix a l'instant.

Sí, ja que tenim l'oportunitat d'actuar davant de Figueres, que és casa nostra, tirarem la casa per la finestra. Potser volem fer massa coses amb massa poc temps i amb poc pressupost, però alguna cosa farem i sortirà bé.

Ara que deia l'oportunitat. Com valora poder mostrar-se des d'un escenari al centre de Figueres fent un programa en directe?

És estrany. Jo fa cinc anys li vaig dir a la meva germana que algun dia actuaria a l'Acústica. La meva germana em va dir: "Primer, no t'agrada l'Acústica i, segon, no saps tocar cap instrument i és impossible que actuïs algun any". Quan aquest any m'ho van proposar a la primera persona que vaig trucar va ser a la meva germana i li vaig dir: "Doncs ho faré, com et vaig dir". Estem contents perquè ens agrada que des del festival apostin pel pòdcast perquè és un format que encara no se li està traient prou potencial a Espanya i a Europa, en general. I també content de poder actuar dvant del públic de Figueres amb gent que vindrà de fora. A més, sembla que serà bastant maco, perquè muntaran taules, com si fos un village, em sembla interessant. I compartir cartell amb tota la gent que vindrà a fer el seu pòdcast crec que queda bé en el currículum, com a mínim.

Per acabar, pels que no coneguin La Bugada. Què és i com va néixer?

Jo faig molts programes, sobretot per Twitch, faig pòdcasts... La gent em coneix en gran part pel True Crime i hi comento els capítols de Crims i aquestes coses. Però a l'estiu, que no hi ha Crims i que la gent està una mica més relaxada i no vol "mals rotllos", vaig pensar que seria bo comentar l'actualitat que passa per Catalunya i Espanya d'una manera més distesa i, no ho negaré, una mica "cunyada" perquè tampoc som especialistes de tot. I vaig enredar a en Xavi Gorro, que és amb qui faig l'Enigmes Pendents, i cada dilluns fem La Bugada per Twitch i també ho pengem com a pòdcast. En aquest programa hi repassem les notícies més importants de cada setmana. A més, si hi ha algun tema que crida l'atenció i podem portar alguna persona que sigui experta, també la convidem.

Com qualsevol altre programa de televisió i ràdio.

Sí. Al cap i la fi nosaltres acabem fent diferents formats o tractant diferents temes, però sempre he considerat que jo me'n surto més o menys, però estic rodejat de gent que vaig trucant perquè participin i penso que la gràcia és la relació que tenim entre nosaltres. Molta gent fa True Crime, però el que ens fa diferents és que ho tractem seriosament amb les dades; tanmateix, a la vegada hi aportem el vessant més distès que tenim. Com que tenim una relació bona entre nosaltres ja fa que sigui així, amb un toc d'humor fins i tot. I crec que això agrada, és el mateix que passa amb el festival Ceba Negra.