Maria Mercè Roca atrau un centenar de lectors al cicle Punt de Lectura d'Agullana

L'escriptora de Portbou hi va presentar la seva darrera novel·la, Marí, divendres passat

Aquest divendres, la proposta literària es tanca amb la presència de Jordi Coca i el seu llibre El darrer dia

Maria Mercè Roca i Enric Tubert, durant la presentació, divendres passat.

Maria Mercè Roca i Enric Tubert, durant la presentació, divendres passat. / Carme Campà

Enric Tubert

Després d’haver-ho fet ja en dues ocasions, l'escriptora Maria Mercè Roca (Portbou, 1958), actual degana de la Institució de les Lletres Catalanes i considerada una de les veus més personals i consolidades de la narrativa catalana actual, va tornar a visitar aquest divendres passat el cicle Punt de Lectura d'Agullana. En aquesta ocasió i davant dels més de cent assistents, l’autora de Marí va estar d’acord amb el fet que tota la delicadesa carregada de tristor que hi ha en la Jeune femme le visage enfoui dans les bras d’Henri Matisse que presideix la portada, és una metàfora molt afinada del que ella ha volgut aconseguir en aquesta nouvelle de 158 pàgines, en la qual “hi ha una veu malèfica que ha vingut a fer malbé la vida de la Marí. Una veu que ja hi és abans que la Marí neixi , quan només és un embrió".

Amb una estructura plantejada en tres parts, escrita en tercera persona que a vegades es fa segona i ens interpel·la de manera indefugible i ens fa patir. Marí “no és en cap moment una història sobre la salut mental”, va afirmar Maria Mercè Roca. “En el fons, però, i en primer lloc, Marí és un repte literari, l’intent d’escriure des d’una veu que parla a la Marí. Jo volia que el lector llegís el que la Marí sent i per això finalment vaig optar per la segona persona que interpel·la el lector”, va reblar.

En la seva xerrada Maria Mercè Roca va explicar que de fet "el que he procurat és reduir el llibre a la mínima expressió, no caure en el parany de fer una relació exhaustiva dels símptomes de la malaltia que pateix la Marí, no malgastar paraules per un objectiu que ja estava aconseguit, que ja s’entenia. He intentat crear unes narracions curtes, estàtiques, com si fossin quadres de fotos que es van encadenant i que quan es llegeixen seguides passa com quan mires seguides una sèrie de fotografies: es mouen, és la vida”, va explicar.

El cicle Punt de Lectura segueix aquest divendres 25 d’agost a les 19 hores amb l'escriptor Jordi Coca qui presenta la novel·la El darrer dia. Aquesta serà la darrera sessió de la temporada i, com ja és habitual, l'acte es farà a la plaça Major del veïnat de l’Estrada, coincidint amb la festa major.