Peralada aborda l'addicció al mòbil i a les xarxes amb l'òpera còmica 'The Telephone or l'amour à trois'

El tenor Jonah Hoskins substituirà Xabier Anduaga, que no podrà actuar dissabte per una indisposició

D'esquerra a dreta, Ruth González, Iván Martín i Jan Antem, a Peralada

D'esquerra a dreta, Ruth González, Iván Martín i Jan Antem, a Peralada / Gemma Tubert

Gemma Tubert- ACN

L'addició als mòbils i a les xarxes socials arriba al Festival de Peralada en forma d'òpera còmica. 'The Telephone or l'amour à trois' de Gian Carlo Menotti que es representarà aquest dijous al certamen és una versió de la peça del compositor italià, un "visionari", que ja es va poder veure a Bilbao a principis d'any. L'adaptació ubica l'escena en un gimnàs i es farà a l'espai del Mirador del festival. La posada en escena la signa María Goiricelaya i la musical, Iván Martín. La soprano Ruth González i el baríton Jan Antem es posaran a la pell de la Lucy i en Ben una parella que escenificarà un problema molt actual.

Una parella addicta al mòbil en un gimnàs. Podria ser un escena d'allò més quotidiana però a Peralada aquest divendres es convertirà en el punt de partida d'òpera. Còmica, això sí. El festival presentarà la peça 'The Telephone or l'amour à trois', una adaptació de l'obra de Menotti, un "visionari" del seu temps.

Maria Goiricelaya ha estat l'encarregada de la posada en escena, on també hi haurà actors i figurants, i comptarà amb la Galdós Ensamble. Ningú en quedarà fora i la idea és que tot el conjunt interactuï amb el públic a qui, a més, conviden a utilitzar el mòbil i a immortalitzar el moment. En relació a això, Martín ha dit que els músics no només faran música sinó que també formen part de l'escena. "No és unidireccional", ha precisat.

De fet, l'obra aborda en clau d'humor i sàtira l'addició al mòbil i a les xarxes socials. Però ho fa des d'una òptica que convida a la reflexió i a que cadascú extregui les seves pròpies conclusions. "Exposem una situació per tal que tothom hi reflexioni", ha assegurat la soprano Ruth González en una roda de premsa aquest dijous.

I no només això perquè l'adaptació, a més, busca connectar amb tots els públics, també el més jove i menys habituat a la òpera. "És una gran eina per mostrar l'òpera a la gent jove", ha dit González.

"En canvi, crida l'atenció que sigui un espai més d'incomunicació"

A la presentació, Goiricelaya ha explicat que va decidir ubicar la peça en un gimnàs –originàriament, era en un apartament- perquè li semblava "interessant" fer-ho en un espai on aparentment s'hi va a dedicar-se temps a un mateix. "En canvi, crida l'atenció que sigui un espai més d'incomunicació", ha dit.

En aquest sentit, González ha anat més enllà assegurant que el gimnàs escenifica també el culte a la bellesa actual. "Tot és un cercle viciós molt d'actualitat", ha afirmat.

Tot i que la peça durava uns 25 minuts, l'adaptació que se n'ha fet serà d'uns 50 minuts en total.

Substitució 'in extremis'

El festival ha hagut de substituir in extremis Xabier Anduaga, que havia d'actuar aquest divendres amb Serena Sáenz i no ho podrà fer per una indisposició. En el seu lloc, hi haurà el tenor americà Jonah Hoskins.L'actuació clourà la 37a edició del certamen.