L'Ecomuseu-Farinera de Castelló s’incorpora a la part regional de la Ruta Europea del Patrimoni Industrial

En total dinou museus s'han incorporat a aquesta iniciativa

L'Ecomuseu-Farinera de Castelló s’incorpora a la part regional de la Ruta Europea del Patrimoni Industrial

L'Ecomuseu-Farinera de Castelló s’incorpora a la part regional de la Ruta Europea del Patrimoni Industrial / SANTI COLL

ACN

El Departament de Cultura ha anunciat aquest dimarts que 19 museus i espais patrimonials vinculats al Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) s’han incorporat com a nova ruta regional dins la Ruta Europa de Patrimoni Industrial. Es tracta d’una iniciativa que sorgeix a finals del segle passat per potenciar la cultura i el turisme industrial en alguns territoris i és la xarxa mundial més gran encarregada de protegir aquest llegat. Entre els 19 museus que formaran part de la ruta catalana hi ha Can Marfa Gènere de Punt- Museu de Mataró, l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, la Farga Palau de Ripoll, La Tèrmica Roca Umbert de Granollers i el MNACTEC.

El llistat de museus catalans que participen de la ruta es completa amb el Museu de l’Aigua i el Tèxtil de Manresa, el Museu del Ciment de Castellar de n’Hug, el Museu de la Colònia Sedó d’Esparreguera, el Museu del Ferrocarril de Calalunya de Vilanova i la Geltrú,Museu del Ferrocarril a Móra la Nova, Museu de Gerri de la Sal, Museu Hidroelèctric de Capdella, Museu de les Mines de Cercs, Museu Molí Paperer de Capellades, Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia, Museu del Suro de Catalunya (Palafrugell), Museu del Ter (Manlleu), Museu Trepat de Tàrrega i Terracotta Museu de Ceràmica a la Bisbal d’Empordà.

En un comunicat, el Govern ha recordat que la xarxa s'estructura en més de 2.200 llocs d'interès (sites) de 51 països europeus. “Són llocs que expliquen la història industrial europea i que són accessibles a turistes i visitants”, han concretat.

D'aquests més de 2.200 llocs industrials, només 112 tenen el qualificatiu d'Anchor Point o Punt d'Ancoratge. Els Anchor Point són l'espina dorsal de la xarxa ERIH, ja que es tracta de de llocs d'importància excepcional en termes de patrimoni industrial on, a més, s'ofereix una experiència innovadora i d'alta qualitat al visitant.

A més dels 19 dels museus del Sistema MNACTEC que s'han incorporat a la ruta ERIH com a nova ruta regional, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya s’ha integrat també a la xarxa com a Anchor Point. Juntament amb el Museu AGBAR de les Aigües a Cornellà de Llobregat, són els dos únics Anchor Points d’ERIH que hi ha a Catalunya.

“La incorporació del Sistema MNACTEC a ERIH com a ruta regional fa que Catalunya es posicioni, juntament amb la ruta regional basca i asturiana, com una de les regions de referència en cultura i turisme industrial. Les 17 rutes regionals d’ERIH que hi ha actualment presenten la història de regions que es van veure especialment marcades per la industrialització i que avui compten amb una oferta estructurada de turisme industrial”, han reivindicat des de la Conselleria de Cultura.