Castelló d'Empúries

Restauren les tapes de la pica baptismal del segle XIV de la Basílica de Santa Maria

Els treballs, a càrrec de la restauradora Caterina Aguer Subirós, han durat dos mesos aproximadament i han tingut un cost de 4.500 euros

Caterina Aguer, Pep Paret del Centre de Restauració i el mossèn de la Basílica, Joan d'Arquer.

Caterina Aguer, Pep Paret del Centre de Restauració i el mossèn de la Basílica, Joan d'Arquer. / Emporda.info

Emporda.info

El Bisbat de Girona i el Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, han portat a terme la restauració de les tapes de la pica baptismal de la Basílica de Santa Maria de Castelló d'Empúries. 

La intervenció ha consistit en la neteja i reintegració del cuir que es trobava en un estat de degradació important. També ha estat necessari fer un tractament de la fusta que presentava una afectació per corcs.  

Els treballs, a càrrec de la restauradora Caterina Aguer Subirós, han durat dos mesos aproximadament i han tingut un cost de 4.500€, que ha assumit la Basílica de Santa Maria amb l’ajut d’una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 

La doble pica baptismal és una de les peces més importants de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, tallada en un únic bloc de pedra i decorada amb uns arcs cecs de mig punt, que actualment es continua fent servir per als batejos. Data de l’any 1310, segons la descoberta del Dr. Josep Maria Gironella, d’un contracte entre el picapedrer Arnau Font i tres clergues de l’església amb l'encàrrec de construir una pica baptismal semblant a la de la Catedral de Girona, amb un recipient gran i un de més petit adjacent. Les tapes de fusta van ser recobertes de cuir de pell de xai l’any 1573.