Èrika Serna i Juan Ml. Tajadura han estat guardonats amb el premi de periodisme Cadaqués a Carles Rahola pel reportatge 'El meu avi va anar a Cuba... des de Cadaqués', publicat el 3 de juliol de 2018 al setmanari de l'Alt EMPORDÀ. Erika Serna és la directora de l'Arxiu Comarcal de l'Alt Empordà (ACAE) i ja ha treballat en la posada en comú dels recursos disponibles per a la recerca de la documentació indiana, tant en els arxius cubans com en els catalans. Per la seva banda, J.Ml. Tajadura és un dels estudiosos de la història de Cadaqués que més documentació guarda sobre tots els temes relacionats amb el poble i amb la seva gent.

Una de les virtuts que ha destacat el jurat a l'entorn d'aquest complet reportatge, «ha estat la de recuperar la memòria de les nombroses famílies que des de Cadaqués van veure marxar algun dels seus membres, algunes de les quals encara continuen mantenint el contacte amb familiars de l'illa».

El premi Carles Rahola forma part dels premis literaris de Cadaqués que organitza l'Ajuntament de Cadaqués. Així, juntament amb aquest també s'otorga el premi Cadaqués a Quima Jaume, en reconeixement a la trajectòria literària. Enguany, ha estat atorgat a Josep M. Sala Valldaura. L'escriptor compta amb una obra molt sòlida tant el camp de la poesia, on ha publicat una vintena de títols, incloent-hi els de Poesia infantil, com en la prosa, en menor quantitat i especialment en l'assaig i la crítica, amb nombroses col·laboracions en diverses revistes especialitzades. En el camp de l'assaig mereix una menció especial el llibre Entre el simi i Plató. Pel curs poètic contemporani i l'última publicació, l'antologia Mig segle de poesia catalana. Ha obtingut ja altres guardons i la seva obra ha l'anglès, basc, castellà, francès, occità, portuguès, romanès i rus.

L'altre premi és el de poesia Cadaqués a Rosa Leveroni que ha guanyat Anna Gual és la guanyadora del premi de poesia Cadaqués a Rosa Leveroni, que serà publicat per l'editorial Llibres del segle. La poeta té un lloc destacat en el panorama literari actual, el seu primer poemari, Implosions, va ser publicat l'any 2008 i després n'ha publicat cinc més, l'últim dels quals Altres semidéus, aquest mateix any. La seva poesia ha estat portuguès i italià.

L'entrega dels guardons es fa aquest dissabte al Teatre Art i Joia de Cadaqués. L'acte serà presentat per l'actriu Francesca Masclans que també oferirà un recital- performance de la poesia de Joan Brossa. L'apartat musical anirà a càrrec del grup Cap de Creus. S'espera l'assistència de personalitats de l'àmbit polític i cultural.