Balanç de criminalitat

Figueres dobla en un any els robatoris amb violència i intimidació

A la capital de l'Alt Empordà s'han resgistrat 34 fets durant el primer trimestre d’enguany, més del doble de l’any passat (16)

Només supera Figueres la ciutat de Girona, on hi ha hagut més fets amb 88 en tres mesos

Imatge d'arxiu d'un detingut pels Mossos.

Imatge d'arxiu d'un detingut pels Mossos. / Mossos

Eva Batlle / Empordà

Els robatoris amb violència i intimidació s’han incrementat en un 34% el primer trimestre d’enguany al conjunt de les comarques gironines. En total, s’han denunciat 284 casos per davant dels 212 de l’any anterior. A les grans ciutats (municipis de més de 20.000 habitants) és on s'ha fet més palpable aquest augment. El 74% del total de casos han tingut lloc en aquestes poblacions. Figueres és, per exemple, la segona ciutat gironina on més ha crescut els robatoris amb violència i intimidació. S'han registrat 34 fets, més del doble que l’any passat (16).

Només supera Figueres la ciutat de Girona, on hi ha hagut més fets amb 88 en tres mesos. Això representa un creixement del 18,9% respecte al primer trimestre de l’any passat (74). Després de Figueres, el tercer municipi amb més robatoris violents és Blanes que n’ha registrat 25 i l'any passat, 14.

Pel que fa a les ciutats amb menys robatoris d'aquets tipus hi ha Banyoles i Sant Feliu de Guíxols, amb dos casos en els primers tres mesos del 2024, tal com mostren les dades del Balanç de Criminalitat del Ministeri de l’Interior.

La criminalitat convencional també puja

La criminalitat convencional ha pujat un 6,9% en global a tota la província i s’han detectat 9.213 infraccions penals. Els delictes sexuals mantenen la seva tendència a l’alça dels últims anys amb 86 casos entre gener i març. Pel que fa al tipus, les violacions han caigut en un 20% passant de 25 a 20 casos. Mentre que la resta de delictes contra la llibertat sexual , en canvi, i han pujat un 34% i se n’han denunciat 284. Aquí hi ha abusos, agressions, entre altres. Els furts també segueixen la seva escalada i en tres mesos se n’han produït 2.823, el que suposa un 13,1% que fa un any.

Els delictes de sang també han pujat, passant de dos a tres els casos d’homicidis dolosos i consumats. En tres mesos de 2024 s’han hagut de lamentar la mort de dues dones a mans de la seva parella a Torroella de Montgrí i Olot. També va morir un home en un suposat narco assalt en una casa de Sils.

Menys robatoris en domicilis

Del recompte delictiu del primer trimestre cal destacar que hi ha una infracció penal important que ha anat a la baixa és el robatori amb força en domicili i també el que contempla els establiments. Han caigut en global un 11% respecte als primers tres mesos de l’any passat i se n’han tractat 882. En aquest còmput hi ha els robatoris amb força en habitatges i aquests també han caigut un 8,8% i la policia ha treballat amb 622 denúncies. Aquest delicte és rellevant que vagi de baixa, ja que molt a les persones i en la seva vessant privada, la de casa seva. També han caigut els casos de tràfic de drogues passant de 146 a 123.

Més cibercriminalitat

Un altre aspecte a tenir en compte en la criminalitat és la que té a veure amb les xarxes i internet. I és que segons les dades del Ministeri, la cibercriminalitat El total de la criminalitat convencional i el cibercrim han sumat 11.533 infraccions penals durant aquest primer trimestre. Això representa un 8,9% més que el 2023 quan se’n van treballar 11.533.  

Segueix incrementant-se a les comarques gironines i no sembla tenir aturador. La policia ha tractat 2.320 casos en tres mesos, això suposa un 17,6% més d’activitat delictiva que fa un any. D’aquests casos treballats per la policia s’ha de dir que la majoria són estafes informàtiques, que han patit un creixement més alt: un 18,8% i se n’han denunciat 2.236.

El total de la criminalitat convencional i el cibercrim han sumat 11.533 infraccions penals durant aquest primer trimestre. Això representa un 8,9% més que el 2023 quan se’n van treballar 11.533.  

Subscriu-te per seguir llegint