Les reaccions a la notícia del topall als preus del lloguer: de la indignació de Llançà a la «celebració» de Castelló

L'alcaldessa de Llançà, Núria Escapanter, explica que estan enfadats perquè "ni tan sols" se'ls ha consultat

En canvi, Anna Massot, l'alcaldessa de Castelló, diu que "l'accés a l'habitatge digne és un greu problema social i la contenció de preus ens sembla una bona opció"

Notícia relacionada: El Govern afegeix 8 municipis de l'Alt Empordà a la llista de zones tensionades per limitar els lloguers

Llançà, en una imatge d'arxiu.

Llançà, en una imatge d'arxiu. / Santi Coll

ACN

La incorporació de 131 municipis catalans (8 dels quals de l'Alt Empordà) al nou mapa de preus màxims al lloguer ha provocat reaccions de tota mena. Castelló d'Empúries —on ERC governa— celebra la decisió. "L'accés a l'habitatge digne és un greu problema social i la contenció de preus ens sembla una bona opció", diu l'alcaldessa de Castelló, Anna Massot. "Regular el preu dels habitatges, sobretot de grans tenidors, on la demanda supera l'oferta és important per tal de garantir que els lloguers siguin accessibles i justos per a tothom", afegeix. Sobre això, afegeix que l'accés a l'habitatge és un problema social que afecta el municipi i que la contenció de preus els sembla "una bona opció".

En canvi, molts altres municipis es mostren descontents. L'ampliació arriba just un mes després que hagi entrat en vigor a Catalunya l’aplicació del topall del preu del lloguer en 140 municipis, però als ajuntaments inclosos els ha enxampat a contra preu. La majoria dels consultats asseguren que desconeixien la voluntat del Govern- -que ara ha engegat els tràmits- i que ho han sabut pels mitjans de comunicació. En aquest sentit, critiquen manca d'informació. És el cas de Llançà. La seva alcaldessa, Núria Escapanter, diu estan enfadats perquè "ni tan sols" se'ls ha consultat. "Ho valoro més aviat com una imposició perquè crec que hauríem hagut de saber-ho abans", afirma. En aquest sentit, diu que ara hauran de valorar i contrastar quins efectes tindrà la mesura, tot i que admet és "positiu" que hi hagi topalls als preus "excessius".

Les comarques gironines engloben 31 dels 131 nous municipis que s'afegiran al mapa d'àrees tenses per limitar-hi el preu del lloguer. Entre ells, hi ha poblacions costaneres com Cadaqués, l'Escala, Roses, Llançà, Sant Pere Pescador, Begur, Platja d'Aro i Santa Cristina d'Aro, Calonge i Tossa de Mar. També a l'interior com Peralada, Vilafant, Anglès, Hostalric, Vidreres, Besalú, Arbúcies, Caldes de Malavella, Cassà de la Selva, Maçanet, Riudarenes i Sils.

Es tracta de poblacions de més de 2.000 habitants, que compleixen algun dels requisits que fixa la Llei estatal pel dret a l'habitatge. Per una banda, que es destini més del 30% dels ingressos al pagament del lloguer o l'hipoteca (incloses les despeses i subministraments bàsics) i que el preu del lloguer o compra hagi experimentat un increment acumulat d'almenys tres punts per sobre de l'IPC en els últims cinc anys.

Els nous contractes de lloguers dels municipis inclosos en aquestes àrees no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicada la clàusula d'actualització anual d'aquell contracte. En cas de tractar-se d'un gran tenidor -la persona física i jurídica propietària de cinc o més immobles urbans ubicats a les zones de mercat residencial tensat–, el lloguer no podrà ser superior a l'Índex de referència del preu del lloguer.