Successos

Sabotegen i deixen inutilitzats els tres pous d'emergència de Castelló d'Empúries

L'incident ha coincidit amb la protesta dels pagesos a la zona i el Consorci ha denunciat els fets davant dels Mossos

Notícia relacionada: Pagesos tallen la C-260 a Castelló d'Empúries per la «gestió negligent» de l'ACA

VÍDEO| Sabotegen i deixen inutilitzats els tres pous d'emergència de Castelló d'Empúries

Gemma Tubert

Gemma Tubert

Sabotegen i deixen completament inutilitzats tres pous de Castelló d'Empúries que el Consorci d'Aigües de la Costa Brava havia recuperat per garantir l'aigua de boca a diversos municipis de la zona nord aquest estiu si no plou.

El sabotatge ha deixat un dels pous completament inservible —s'hi han abocat ferros— i dos més que, amb tota probabilitat, no es podran reparar abans que comenci la temporada. L'incident ha coincidit amb la protesta que els pagesos van fer aquest dimarts a la zona per, precisament, denunciar la "gestió negligent" de l'ACA i alertar de la salinització de l'aqüífer Fluvià-Muga amb el bombament d'aquests tres pous. El Consorci ja ha començat a avaluar els danys i ha denunciat els fets davant dels Mossos d'Esquadra, que ho estan investigant.

Els pous que s'havien habilitat com a reforç per aquest estiu per si la situació no millora. Dos d'ells es podran reparar, però, amb tota probabilitat no estaran a punt per a l'inici de la temporada turística i un tercer segurament no es podrà tornar a utilitzar mai més perquè s'hi ha abocat ferros. S'han trobat estructures completament trencades, aigua brollant sense aturador i instal·lacions cremades.

El president de la Diputació de Girona i de l'ens, Miquel Noguer, ha dit, en roda de premsa, que són els Mossos els que hauran de dirimir qui ha provocat els desperfectes, però ha precisat que, tot i que entén el malestar dels pagesos, "no podem estar gens d'acord amb l'acció que s'ha fet aquí, l'hagi fet qui l'hagi fet".

En aquest sentit, ha recordat que els pous no només havien de garantir l'aigua pel turisme sinó "per a tots els habitants" de la desena de municipis afectats, entre ells Cadaqués, Llançà, Roses, Castelló, Selva de Mar, el Port de la Selva o Colera. Alguns d'ells es troben actualment al nivell 2 d'emergència per sequera.

A més, Noguer ha dit que dos dels pous es van reactivar fa dos o tres anys -un tercer s'ha posat en marxa recentment- i que l'aigua que se n'extreia no suposava ni un 7% del consum d'aquestes poblacions.

"La situació és tràgica"

Tant Noguer com el gerent del Consorci, Jordi Agustí, han assegurat que ara s'hauran de buscar alternatives i han admès que la situació "es complica" de cara als pròxims mesos.

Sobre això, Agustí s'ha mostrat molt crític i ha dit que no podran fer el que estava previst en una situació d'emergència com l'actual i que els autors del sabotatge han actuat "en contra de l'interès públic". "Si fins ara la situació era alarmant, ara és tràgica", ha sentenciat.