El temps

El Servei Meteorològic constata que a l'Alt Empordà no plovia tant durant el març des del 2022

El mes s'ha de qualificar de càlid arreu de Catalunya, especialment al nord-est i al massís dels Ports

VÍDEO | Llevantada a la platja de Grifeu de Llançà

Jesús Blanco

ACN

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha constatat que no plovia tant durant el mes de març des de l'any 2022. El mes ha estat plujós a gran part del país i molt plujós a l'Alt Empordà, al Prepirineu, àmplies zones del Pirineu i del prelitoral Central, sud de la Costa Brava i el Maresme. Ha estat normal al nord de l'Aran i sec a l'extrem sud-oest. En paral·lel, la mateixa font indica que el març s'ha de qualificar de càlid arreu de Catalunya, especialment al quadrant nord-est i al massís dels Ports. Meteorològicament, la primera part del mes ha estat marcada per una circulació zonal molt intensa amb una direcció del nord-oest al sud-est que ha afavorit els pas de pertorbacions amb una temperatura baixa i neu a cotes mitjanes.

Durant la part central de març les altes pressions han dominat la meteorologia, amb una temperatura anormalment alta per a l'època de l'any amb valors per sobre dels 25 graus a molts punts del territori.

A partir del dia 24 una DANA, primer, i una depressió profunda ubicada a Europa, després, han provocat precipitació generalitzada que ha estat de neu al Pirineu, i un descens tèrmic marcat a conseqüència del canvi de masses d'aire.

A principis de mes, els dies 2 i 3, un front fred va creuar el Principat amb acumulacions per sobre dels 40 mil·límetres al vessant sud del Pirineu i al golf de Roses, i neu per sobre dels 600 metres al Pirineu i Prepirineu, el Montseny, la serra de Prades i dels Ports.

Precipitació extensa

Del 8 al 10 març, el pas de dos fronts freds relacionats amb una borrasca profunda a Europa van provocar precipitació extensa que va acumular més de 50 mil·límetres a les àrees de muntanya del nord del país, així com en alguns sectors de la Catalunya Central i l'extrem nord-est.

A partir del dia 10 les pressions altes van acaparar la meteorologia amb una temperatura alta per a l'època de l'any, amb el màxim registrat els dies 21 i 22. Es va registrar el rècord de temperatura màxima de març a 4 de les 117 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades. L'SMC destaca els 28,4 graus a Torroja del Priorat.

Des del dia 25, en canvi, una depressió que va afectar la península Ibèrica va provocar precipitació i neu a cotes altes i un temporal marítim de garbí dur a tota la costa catalana.