La fortalesa més gran del món

L’Estat inverteix de nou per restaurar el castell de Sant Ferran de Figueres

La Direcció General de Patrimoni Cultural ha obert la licitació de la continuïtat del projecte de restauració del Baluard de Sant Narcís, volat durant la Guerra Civil

La restauració del baluard de Sant Narcís és molt complexa.

La restauració del baluard de Sant Narcís és molt complexa. / Borja Balsera

Santi Coll

Santi Coll

Sense presses, però sense pauses. Això és el que està passant des de fa anys amb el castell de Sant Ferran de Figueres, considerada la fortalesa militar amb baluards més gran d’Europa, pel que fa a la seva restauració. L’Estat espanyol, propietari d’aquest recinte històric considerat Bé Cultural amb categoria de monument nacional, acaba de posar a licitació una nova fase del complex projecte de «consolidació, recuperació i posada en valor» del baluard de Sant Narcís, destruït durant la Guerra Civil en el moment de la retirada de les tropes republicanes. A les seves cavallerisses s'hi va celebrar la darrera reunió de les Corts de la República, la qual cosa va convertir Figueres en capital d'Espanya per un dia.

Publicació al BOE

Concretament, la Direcció General de Patrimoni Cultural i Belles Arts ha publicat en el BOE el projecte de licitació d’aquesta obra, amb un pressupost de sortida de 634.347 euros. Aquesta inversió, que s’ajustarà al preu ofert per l’empresa guanyadora de la de licitació, s’afegirà a les altres que ja s’han fet en aquest indret, un dels més castigats per la voladura explosiva del 1939 i que també va afectar de ple la gran portalada, entre altres elements arquitectònics, de la fortalesa construïda al segle XVIII seguint les directrius de l’enginyer Juan Martín Zermeño.

Va ser el desembre del 2020 quan el Consell de Ministres va aprovar aquestes obres de recuperació i consolidació de les restes del polvorí del baluard de Sant Narcís, seguint una aprovació prèvia de l’any anterior. Des d’aleshores, les inversions en aquest espai s’han anat succeint, la qual cosa ha permès donar un nou aspecte a aquesta part destacada del Castell de Sant Ferran.