VÍDEO

Els estralls de la sequera a l'Empordà: l'emblemàtic salt de la Caula només té un fil d'aigua

 La cascada més popular de l'Empordà, que va encisar artistes com Marcel Duchamp o Man Ray, mostra la realitat de l'emergència climàtica

Els estralls de la sequera: l'emblemàtic salt de la Caula només té un fil d'aigua.

Santi Coll / Josep López Navarro

Santi Coll

Santi Coll

Només un trist fil d'aigua dona vida al salt de la Caula, una cascada de trenta metres situada en el nucli de les Escaules, dins del terme municipal de Boadella que també porta el nom del poblet. Aquest és un dels indrets més emblemàtics de l'Alt Empordà i serveix, també, per a determinar l'abast de diversos fenòmens meteorològics quan es produeixen. Així, la Caula acaba sent un referent visual i paisatgístic quan les temperatures baixen i hi ha glaçades, o quan els aiguats omplen a vessar el torrent que provoca una espectacular caiguda de trenta metres d'altura.

Aquest espai està situat en un terreny de travertins, amb coves que en el seu moment van permetre descobrir restes prehistòriques i que, al segle passat, va encisar artistes com Marcel Duchamp o Man Ray. El salt ha arribat a tenir un festival propi, la Muga Caula, i sempre ha estat lloc de trobada d'empordanesos i gent vinguda de fora. Ara, els estralls de la sequera també es fan sentir en aquest punt de la geografia comarcal, just a tocar el riu la Muga.

En el vídeo que trobareu a continuació, que data de 2020, el salt de la Caula encara mostrava la seva esplendor.

Contrast natural

La imatge actual que ofereix la cascada està molt allunyada dels moments d'esplendor de la Caula, la qual ha viscut alguns episodis catastròfics, com el de la crescuda del 17 de setembre de 2010, que va provocar la caiguda accidental d'una part de la seva estructura. Els blocs de pedra van col·lapsar damunt de la gorga, un espai de bany molt concorregut i apreciat.

Estat actual del salt de la Caula

Estat actual del salt de la Caula. / Santi Coll

A la Caula hi ha un restaurant que en temps de bonança permet dinar i berenar a la fresca i també és a tocar un pou de glaç que fa de bon visitar. L'espai és lloc d'aturada de ciclistes i senderistes. Forma part de l'ampli catàleg visitable del territori que abasta el Consorci de les Salines i Bassegoda, la joia de l'Empordà interior.

La cascada de les Escaules en tot el seu esplendor el 2005

La cascada de les Escaules en tot el seu esplendor el 2005. / Conxi Molons