La Trobada Internacional de Poesia d’Acció i Performance La Muga Caula de Les Escaules celebrarà del 13 al 15 de setembre la seva quinzena i última edició, amb una gran festa i moltes activitats, posant de manifest que tot i trobar-se en un punt àlgid: «Ha arribat el moment de posar el punt i final davant les dificultats de creixement i de finançament que tenim» ha anunciat el director de la Muga Caula, Joan Casellas. Tot i així, «plegarem però no desapareixerem, tanquem una porta que n’obrirà una altra automàticament».

De moment l’art d’acció continuarà encara present a les Escaules i a Figueres on aquest dissabte s’inagura, al Museu de l’Empordà, la nova exposició que es dedica al Festival La Muga Caula amb fotografies de Denys Blacker de l’edició 2018 del festival i el documental Els deixebles de Marcel Duchamp dirigit per Josep Pérez que ha obtingut el premi al millor documental del Festival Internacional de Cerdanya 2009.

Aquest dilluns s’han presentat els actes de la Trobada i una nova adquisició, la fotografia del grup Non Grata que il·lustra el cartell d’aquesta edició del Festival, realitzat específicament per la trobada a la ciutat balneària de mar Bàltic de Parnu, Estònia.

En aquesta quinzena edició la Muga Caula presentarà 16 artistes d’Estònia, USA, República democràtica del Congo, Alemanya, Espanya, Andalusia i Catalunya, que desenvoluparan les seves accions els dies 13, 14 i 15 en diferents espais de Les Escaules. El dilluns 16 l’institut Alexandre Deulofeu de Figueres i l’Escola de Boadella protagonitzaran diferents tallers de performance per a joves i infants a càrrec de Ruben Barroso.

Els organitzadors fan un balanç molt positiu de la seva trajectòria: «Han estat 500 accions realitzades i més de 250 artistes participants». Durant tot aquest temps s’ha fotografiat i videografiat cada edició, hi ha restes i objectes de les accions, alguns artistes han fet donació de la seva obra i relacionat amb l’art d’acció «tenim un tresor que cal ordenar, classificar i posar a l’abast de tothom», explicava Casellas sobre el futur immediat. Per tancar l’any La Muga Caula inaugura el 3 de desembre una exposició amb la Fundació Joan Brossa de Barcelona.