PROTESTES

Unió de Pagesos negocia amb el Ministeri compromisos per reobrir l'AP-7 i l'N-II a Pontós a partir de la tarda

El sindicat reclama una reunió «al més alt nivell» amb el titular d'Agricultura Luis Planas

Alguns pagesos xerren en el tall de l’AP-7 a Pontós amb una pancarta reivindicativa amb la llenya en primer terme.

Alguns pagesos xerren en el tall de l’AP-7 a Pontós amb una pancarta reivindicativa amb la llenya en primer terme. / Aleix Freixas

Xavier Pi / Aleix Freixas

El sindicat Unió de Pagesos està negociant amb el Ministeri d'Agricultura compromisos per als greuges que pateix el sector, i que si es concreten permetrien aixecar el tall de l'AP-7 i l'N-II a Pontós. Com a mínim, però, això no serà abans de la tarda, perquè el portaveu del sindicat, Narcís Poch, ja ha deixat clar que els manifestants es quedaran a dinar damunt la calçada de l'autopista. El gest que d'entrada reclama la pagesia, ha concretat Poch, és tenir "una reunió al més alt nivell" amb el titular del ministeri, Luis Planas. Ara per ara, al tronc de l'autopista hi ha un centenar de pagesos que esmorzen, envoltats dels tractors que han plantat a l'AP-7 i de les barricades (algunes de les quals fumegen).

El portaveu d'Unió de Pagesos a les comarques gironines ha explicat que aquest dimecres s'estan mantenint dues converses amb l'administració. Les primeres es fan a Vic, on els representants del moviment Revolta Pagesa es reuneixen amb la Generalitat per avançar "més en ferm" amb els compromisos que el Govern va adquirir la setmana passada a Palau, durant les protestes que van culminar amb les marxes lentes de centenars de tractors fins a Barcelona.

Les segones, de les quals en dependrà allargar els talls a Pontós, les estan portant a terme representants de la mateixa Unió de Pagesos amb representants del Ministeri d'Agricultura. Narcís Poch ha reiterat que el sector reclama "compromisos" per permetre posar fi al bloqueig de l'AP-7 i l'N-II a l'Alt Empordà. I que, d'entrada, allò que veurien com "un acord de mínims" és tenir una reunió directa "al més alt nivell" amb el ministre.

"Depenent del què en surti, si els resultats són positius, nosaltres potser farem un gest de bona voluntat", ha afirmat Poch, en referència als talls a l'autopista i a la nacional (on durant la nit els agricultors han entravessat arbres talats). Els pagesos, però, no esperen que arribi cap concreció fins al migdia. I per tant, el portaveu d'Unió de Pagesos ja ha avançat que "allò segur és que avui ens quedem a dinar aquí". De fet, ja tenen la fideuada encarregada.

De moment, al damunt de l'AP-7 hi ha un centenar de pagesos que estan esmorzant. A l'autopista s'hi mantenen els tractors i les barricades (fetes amb pneumàtics, deixalles i arbres talats).