Els pagesos empordanesos i gironis han aconseguit tallar l'AP-7 en els dos sentits a l'altura de Pontós, just on l'autopista creua per dalt l'N-II, que s'ha bloquejat des de primera hora del matí. Els agricultors han entrat a la calçada, on han entravessat troncs, pneumàtics i cables i els han calat foc, dins la segona jornada de protestes del sector que també preveu bloquejar els accessos a Mercabarna i al port de Tarragona. Al voltant dels agricultors gironins es manté un dispositiu d'agents de la Brigada Mòbil dels Mossos. Alguns dels concentrats asseguren que les protestes van per llarg i que es mantindran fins que se'ls escolti. "Morts ja ho estem. Seguirem al peu del canó", afirma Joan Pujol.

Les concentracions han començat a primera hora del matí a Orriols i Santa Llogaia d'Àlguema i cap a quarts de vuit centenars de tractors han sortit en direcció Pontós, on es bifurquen les dues carreteres. Cap a dos quarts de deu han aconseguit tallar l'autopista i hi han muntat barricades a banda i banda de la via.

Els pagesos tallen l'AP-7 a Pontós. ACN

Barricades

A les deu, alguns tractors han obert pas des de la zona del pont que connecta les dues vies i han accedit a l'AP-7. En aquests moments, hi ha uns sis tractors concentrats just després de la barricada que han muntat en sentit sud. La voluntat és evitar que els Mossos —que hi ha desplegat diverses furgonetes de la Brigada Mòbil— els desallotgin.

Alguns dels pagesos gironins que s'hi han congregat asseguren que les protestes es mantindran perquè la situació que viuen és insostenible. "Al final hi ha una consciència de col·lectiu perquè tots estem enfadats de tot el camí que hem tingut i hem d'aprofitar aquesta onada per posar les coses on haurien de ser", assegura un pagès del sector de la fruita, Albert Batlle.

També ho veu així Pujol, que afirma que les coses "no poden continuar així". "Tot està en mans de les grans empreses que volen canviar el món. I nosaltres no volem tant de progrés. Els nostres fills han de poder menjar costelles de xai i entrecots de vedella", diu Pujol.