L'enfrontament judicial del PP arriba al ple de Figueres contra la seva única regidora electa

La direcció provincial voldria que Àngela Domènech passés al grup de no adscrits i Secretaria ho descarta perquè no és un cas de "transfuguisme", ni ha estat expulsada definitivament del partit

Àngela Domènech i el Partit Popular a Figueres

Àngela Domènech quan va presentar la denúncia judicial contra la direcció provincial

Àngela Domènech quan va presentar la denúncia judicial contra la direcció provincial / Emporda.info

Santi Coll

Santi Coll

La tibantor creixent entre la direcció provincial de Partit Popular a Girona i la seva única regidora de Figueres, Àngela Domènech, viu un nou episodi en arribar el tema al ple municipal de l'Ajuntament. La corporació municipal ha de debatre una petició formal, presentada pel president Jaume Veray, destinada a treure-li la representativitat del PP i considerar-la "regidora no adscrita". Aquesta sol·licitud va arribar a l'Ajuntament després que Àngela Domènech hagués presentat, el passat mes d'octubre, una denúncia per una presumpta administració deslleial contra Jaume Veray Cama, Daniel Ruiz Pérez i Josep Toribio Cusso, president, secretari general i gerent del Partit Popular de Girona, respectivament. La regidora acusava Veray de "falta de transparència" i reclamava un "canvi urgent a la direcció" del partit a les comarques gironines. "El principal problema del partit a la província de Girona resideix a la direcció provincial, els qui sempre han vist bé envoltar-se d'incompetents. Als qui qüestionen la seva gestió, més que dubtosa, són destituïts o apartats. El dia que Gènova s'atreveixi a posar ordre i aixecar catifes tindrem la possibilitat d'obtenir més d'un diputat i una representació de (com a mínim) el doble de regidors", assegurava Domènech en un comunicat.

Aleshores, relatava també que després de les eleccions municipals, la junta local del partit a Figueres va enviar un burofax demanant transparència respecte a l'assignació dels recursos de la campanya electoral de les municipals i assegura que, després d'aquella comunicació, "vaig ser destituïda per WhatsApp com a vicesecretaria provincial de comunicació". "Després de més de quatre mesos d'haver-ho sol·licitat via burofax, telèfon i mail, se'ns ha negat l'accés als comptes del partit i els propis de la campanya de maig 2023, cosa que en tota lògica ens porta a deduir la més que probable existència d'irregularitat", subratllava.

La resposta del partit va ser l'obertura d'un "expedient disciplinari", va ser suspesa cautelarment de militància i "no podrà representar en cap institució al Partit Popular mentre duri la instrucció de la causa". De la mateixa manera, segons van comunicar als militants figuerencs a través d'un correu electrònic, el Comitè Executiu Provincial del Partit Popular de Girona ha "nomenat una comissió gestora en el municipi de Figueres, presidida per Enrique Rodríguez". La nova gestora substitueix la fins ara Junta Local del PP que "queda cessada i, per tant, no podrà ni reunir-se, ni desenvolupar les funcions previstes per aquest òrgan".

El passat 24 de novembre, Jaume Veray va enviar una carta a l'Ajuntament de Figueres explicant aquesta "suspensió cautelar de militància" de Domènech, al mateix temps que sol·licitava el seu pas a la situació de "no adscrita". El cas arriba al ple ordinari de gener a través de la Comissió Informativa, la qual esmenta els arguments jurídics i tècnics elaborats des de Secretaria que porten a "desestimar" la petició de la direcció provincial del PP. En concret, l'informe argumenta que "no es tracta d'un cas de transfuguisme, sinó d'assumptes i disciplina interns del partit, per la qual cosa, no es pot aplicar de manera extensiva una sentència limitadora dels drets dels representants polítics, passant un regidor, que ha estat suspès provisionalment de militància del partit, a la condició de regidor no adscrit per la minva de drets que això li suposaria -possibilitat de presentar mocions, assistència a la Junta de portaveus-. Aquesta situació, en compliment del que preveu l'article 73.3 de la LBRl s'ha de produir quan sigui expulsat de manera definitiva del partit". Els regidors tenen la paraula en el ple.

Domènech ja va deixar clar, per la seva part, que diu que conservarà l'acta i que no reconeix la "legitimitat" de la comissió gestora que el partit ha nomenat.