Una empresa de Figueres acabarà l’edifici conflictiu del carrer Ponent

El bloc d’habitatges, quasi acabat quan va esclatar la crisi, estava en mans de la Sareb

Els desallotjats del bloc del carrer Ponent posen una demanda al jutjat contra l'Ajuntament de Figueres

Els desocupats afirmen que "només volem un sostre on poder dormir tranquils"

L’associació de veïns del Poblenou de Figueres dona "suport total" a la desocupació de l’edifici del carrer Ponent

Estat actual de l’edifici del carrer Ponent que la Sareb ha venut a una empresa figuerenca. | SANTI COLL

Estat actual de l’edifici del carrer Ponent que la Sareb ha venut a una empresa figuerenca. | SANTI COLL / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

La problemàtica generada els darrers anys per l’abandonament d’un edifici d’obra nova al carrer Ponent de Figueres sembla que pot arribar a la seva fi, després que una empresa local vinculada al sector immobiliari hagi arribat a un acord amb la Sareb per adquirir-lo, acabar la seva adequació i retornar-li la seva funció original. Si no hi ha cap contratemps, aquesta mateixa setmana podrien començar els treballs de neteja de la cinquantena d’habitatges, l’aparcament soterrani i els jardins de la planta baixa, els quals han estat objecte d’assalts, incendis, bretolades i ocupacions.

L’evolució d’aquest edifici ha simbolitzat com cap altre de la ciutat una de les grans realitats del segle XXI. La gran crisi immobiliària que va esclatar pels voltants de 2008 va frenar en sec el desenvolupament urbanístic de la gran bossa de terreny construïble que Figueres tenia disponible en l’espai comprès entre el barri de Sant Josep del Poblenou, l’Olivar Gran i els límits amb Vilafant. El conjunt Vila Jardí va ser una de les darreres promocions immobiliàries que va evitar l’aturada del moment. D’aquella etapa en va quedar aquest edifici que quasi estava acabat del tot a la cantonada del carrer Ponent amb el carrer Met Miravitlles, davant del qual l’aleshores president de la Generalitat, José Montilla, va inaugurar la plaça dedicada a Josep Pallach.

Quan la promotora i l’entitat bancària que hi havia al darrere van fer fallida, la construcció va quedar en terra de ningú i va ser espoliada de tots els elements nous que contenia sense que ningú ho aturés. L’edifici va acabar en mans de la Sareb. Des de l’Ajuntament de Figueres s’ha intentat durant anys resoldre la conflictivitat que generava aquest immoble, ja que al costat d’algunes ocupacions per necessitat també n’hi ha hagut d’altres vinculades a temes delictius, fins i tot ha estat escenari d’incendis i baralles. La Guàrdia Urbana i els Mossos van haver d’actuar-hi, anys enrere, quan una gran quantitat de gent provinent d’una barriada de l’àrea metropolitana de Barcelona s’hi havia instal·lat de la nit al dia.

Desmarcada veïnal de la denúncia judicial

El darrer capítol del conflicte generat per l’edifici del carrer Ponent es va obrir aquesta tardor, quan l’Ajuntament de Figueres va ser denunciat per diverses associacions pel desallotjament de les persones que l’ocupaven. Aquesta acció havia estat sol·licitada per les comunitats educatives de les escoles Joaquim Cusí, Carme Guasch, l’institut Olivar Gran, la llar d’infants Lilaina i l’Associació de Veïns del Poblenou.

La reacció d’algunes altres entitats veïnals sobre aquest tema va aixecar polèmica. Aquest ha estat el cas de l’AV del Juncària Parc Bosc, que s’ha vist obligada a emetre un comunicat públic per aclarir que «no ha iniciat cap procés judicial, demanda ni denúncia contra l’Ajuntament de Figueres» i que està «en desacord amb el procés judicial obert». L’entitat demana disculpes pel malentès i destaca que «treballa incansablement pel benestar de la comunitat i vol manifestar el suport en la lluita per erradicar la delinqüència a la ciutat i evitar les ocupacions».

Subscriu-te per seguir llegint