Llançà comença les obres d'ampliació de la biblioteca que multiplicarà per quatre l'espai

Els treballs tindran una durada d’uns cinc mesos amb un cost d’uns 800.000 euros

Estat actual de la biblioteca, que es troba saturada.

Estat actual de la biblioteca, que es troba saturada. / EDUARD MARTÍ

Carme Vilà

Llançà ha començat els treballs per ampliar la Biblioteca Pere Calders, una obra llargament esperada. L’espai, que es va inaugurar el 2001, es multiplicarà per quatre, passant dels 180 metres quadrats actuals a uns 800. Està situada a la planta baixa de la Casa de Cultura que ara es transformarà amb vitralls exteriors perquè entri la llum. S’hi mantindrà a l’interior el Museu de l’Aquarel·la, nascut el 1990, i que ara estarà en dos espais. Per tant, l’obra preveu transformar aquest centre cultural. L’alcaldessa de Llançà, Núria Escarpanter, explica la importància d’aquesta obra per a la població i remarca que «per mi especialment és una de les obres que més satisfacció em dona».

La biblioteca havia quedat obsoleta des de fa anys. La manca d’espai impedia separar, per exemple, la zona d’adults de la d’infants. S’havia plantejat un macroprojecte de construcció d’un nou edifici aïllat amb un cost de més d’un milió d’euros, però finalment el 2022 es va descartar i es va optar per ampliar l’actual. 

L’obra estarà íntegrament finançada per les administracions superiors: la Generalitat i la Diputació. Ara s’ha adjudicat per 340.000 euros la reforma i ampliació que finança la Generalitat. La Diputació, per la seva banda, es farà càrrec del mobiliari i de l’adequació d’un ascensor. 

Les obres que s'estan portant a terme.

Les obres que s'estan portant a terme. / AJUNTAMENT DE LLANÇÀ

Espais diferenciats

El projecte contempla una reestructuració interior de la Casa de Cultura i també canvis a la façana que, pensada per acollir el Museu de l’Aquarel·la no gaudia de llum natural. 

Hi haurà una zona d’adults que donarà a l’espai exterior, una zona infantil i un tercer espai pensat per a estudiar. «I el que canviarà molt i molt és la fesomia de la mateixa Casa de Cultura, amb la vidriera, perquè avui dia és opaca i té lògica perquè estava pensada per al Museu de l’Aquarel·la i ara hi haurà llum natural», diu Escarpanter. Justament, traslladar o no el museu a un altre espai va ser un dels debats. Finalment, s’ha optat per mantenir-lo dins la Casa de Cultura. 

Segons l’alcaldessa, «en principi se sacrificava perquè on és actualment hi ha la zona d’adults, però en comptes de traslladar-lo, el deixarem i estarà dividit en dos espais». «L’actual sala d’exposicions on fem exposicions itinerants i un altre espai on avui hi ha la biblioteca, serà un espai-museu on també es podrà utilitzar per a la sala de conferències», assenyala Escarpanter. 

Finalment, l’espai per a exposicions itinerants es podrà continuar en una sala del museu i, a més, s’està treballant perquè a la Casa del Mar hi hagi un espai d’exposicions itinerants.