Llançà ampliarà la biblioteca al setembre després de prop de dos anys intentant-ho

L’Ajuntament ha decidit posar en marxa un procediment negociat després de provar de licitar l’obra i que quedés desert el concurs

La biblioteca de Llançà en una imatge d’arxiu.

La biblioteca de Llançà en una imatge d’arxiu. / Eduard Martí

Josep López Navarro

Josep López Navarro

La Biblioteca Pere Calders de Llançà començarà les obres d’ampliació al setembre, si no hi ha cap imprevist, passant així dels 168 m² actuals, a més de 800. D’aquesta manera, l’equipament s’ajustarà als estàndards del Mapa de Lectura Pública de Catalunya, i millorarà el servei públic, ja que «l’espai actual resulta insuficient per cobrir les necessitats de la població», declara l’alcaldessa, Núria Escarpenter. «Està situada en una estança de la Casa de Cultura, i ha quedat petita i obsoleta; té més de vint anys», afegeix.

L’ampliació de la biblioteca municipal serà una realitat després de molts entrebancs, i és que el procés es va posar en marxa ara fa prop de dos anys, però la licitació de l’obra va quedar deserta per la pujada dels preus dels materials de construcció provocada per la crisi de la Covid i la guerra d’Ucraïna. És per això que recentment l’Ajuntament de Llançà ha acordat, en Junta de Govern, tirar endavant l’obra mitjançant procediment negociat sense publicitat, d’acord amb el projecte redactat pels Serveis Tècnics municipals, i amb un pressupost establert de 340.138,02 euros, IVA inclòs. «Així, les empreses s’hauran d’ajustar a aquesta quantitat, i ens estalviarem el procés de licitació, que podria tornar a quedar desert», diu l’alcaldessa. Ara bé, «l’ampliació es podrà tirar endavant si es presenten mínim tres empreses», puntualitza.

«L'obra no tindrà cap cost per als llançanencs»

Núria Escarpanter

— Alcaldessa de Llançà

Alhora, un fet que destaca de la restauració és que, segons Escarpenter, «no tindrà cap cost per als llançanencs», ja que la despesa de l’obra se sufragarà amb ajuts. «Disposem de 120.000 euros del Pla d’Obres de Generalitat, 203.000 euros d’una ajuda del govern català en matèria de biblioteques, i 39.000 euros d’una ajuda per a l’ascensor», anota l’alcaldessa. A més, el mobiliari, que tindrà un cost de 250.000 euros, serà subvencionat íntegrament per la Diputació de Girona.

Cal destacar que l’ampliació de l’equipament municipal constarà de dues fases. Primerament, d’aquí a poques setmanes, es farà arribar l’ascensor a la tercera planta de la Casa de Cultura, on està la biblioteca. Després, al setembre, es començarà a ampliar l’espai, la qual cosa permetrà que tingui zones ben diferenciades: «Una d’infantil, una d’adults i una d’ordinadors. Espais que ja existien, però que quedaven atapeïts. I també s’incorporarà un espai d’estudi, que fins ara no existia», diu Escarpanter. Alhora, la reforma modificarà la fesomia de la façana de la Casa de Cultura. «Ara és opaca; amb la reforma entrarà llum, serà de vidre, en bona part», conclou l’alcaldessa de Llançà.