El Trull d'en Jordà de Roses, tres generacions produint oli artesanal

L'establiment rebrà el premi Àmfora en una gala al Teatre Municipal rosinc

És un dels pocs trulls que queden a l'Empordà

Pare i fill a l'interior del trull.

Pare i fill a l'interior del trull. / AJUNTAMENT DE ROSES

Emporda.info

El 1950 s’obria a Roses el Trull d’en Jordà. El primer es va iniciar a Cadaqués i d’aquí se’n crearen tres més, a Palau, Pau, i a Roses. Tres generacions han continuat l’elaboració d’oli artesanal. 70 anys dedicats a una tradició arrelada a l’Empordà que Roses ha volgut reconèixer atorgant el Premi Àmfora. S’entregarà l’11 de gener. 

En Joan Jordà tenia clar des de petit que la seva passió estava en el Trull del seu pare a Cadaqués. Recorda com durant les èpoques de collita sortia corrents de l’escola per passar les hores al Trull. Va agafar el relleu i ara la història es repeteix i és el fill, en Josep, qui ha heretat la passió i dedicació del pare per la producció tradicional i d’alta qualitat de l’oli d’oliva empordanès. 

Ambdós recorden com el Trull abans era un lloc de trobada entre els veïns. «Quan la gent sortia de treballar, era típic anar al Trull per fer la tertúlia, l’allioli i el porró tampoc faltaven mai», recorda en Joan Jordà. 

Altres canvis no només han estat de caràcter social, sinó en la producció i les èpoques de collita. Joan Jordà explica que «la collita s’ha avançat molt. Jo crec que abans hi havia una tendència diferent, les olives es recollien madures, i ara es recullen verdes». 

Tots aquests anys donen per recordar moltes anècdotes i reflexionar sobre les diferents transformacions que ha esdevingut la indústria de l’oli. I tot i que les collites cada vegada són menys grans per la manca de pluges i el canvi climàtic, pare i fill tenen clar que en tots aquests anys mai els hi ha passat pel cap deixar el negoci familiar. «Mai hem oblidat els nostres orígens, la nostra vida sempre ha estat dedicada a l’oli».

Gala al Teatre de Roses

La comissió del Premi Àmfora ha escollit, d’entre totes les propostes recollides, a l’establiment el Trull d’en Jordà com a guardonat de la segona edició d’aquest reconeixement, amb el qual l’Ajuntament de Roses vol retre homenatge a les trajectòries dels professionals i empreses més destacades del municipi. El Trull d’en Jordà, un símbol d’història i tradició amb una producció d’oli totalment artesanal, és un dels pocs trulls que queden a l’Empordà, i que enguany, s’ha erigit per rebre aquest reconeixement. Aquest guardó serà lliurat en la gala que se celebrarà el pròxim 11 de gener al teatre Municipal de Roses, juntament amb els premis Arjau que atorga l’associació d’empresaris Roses - Cap de creus.

La història del Trull d’en Jordà va començar ara ja fa tres generacions a Cadaqués, va esdevenir en tres locals més a Palau i Pau, i no va ser fins a l’any 1950 quan van obrir el Trull de la plaça de l’església de Roses, convertint-se en un símbol de tradició en el comerç rosinc de proximitat. El negoci és un reflex de les tradicions empordaneses, però que ha sabut adaptar-se a les transformacions socials i necessitats comercials sense perdre la seva essència.

«És un reconeixement amb el qual em sento molt agraït. Després de tants d’anys sé que aquesta és una feina molt dura, però el sentiment de satisfacció quan veus l’oli pujar no es pot explicar amb paraules. Aquest Trull avui no és només la meva distracció, també és la meva herència familiar i satisfacció personal», confessa Joan Jordà.