Garriguella divulga el darrer combat aeri de la Guerra Civil a Catalunya

La làpida vandalitzada de l’aviador alemany abatut ha estat traslladada al cementiri municipal

Un dels diversos plafons explicatius que detallen els fets històrics de la ruta a Garriguella.

Un dels diversos plafons explicatius que detallen els fets històrics de la ruta a Garriguella. / Santi Coll

Santi Coll

Santi Coll

Des d’aquest dissabte passat, Garriguella proposa al públic una visita senyalitzada pels terrenys de l’antic aeròdrom republicà que va estar en servei durant la Guerra Civil Espanyola i sobre el qual va tenir lloc el darrer combat aeri a Catalunya el 6 de febrer de 1939. El treball documental ha estat dut a terme per l’arquitecta Adela Geli i el periodista Josep Playà i s’ha plasmat en un itinerari senyalitzat pel Memorial Democràtic. Aquesta ruta dona continuïtat a la feina feta per altres investigadors sobre aquest aeròdrom, com ara David Garcia Algilaga i Roberto Pla. L’equipament militar també va ocupar terrenys de Vilajuïga i Pedret i Marzà.

Inauguració de la ruta, el passat dissabte.

Inauguració de la ruta, el passat dissabte. / Santi Coll

La ruta comença a la cruïlla de l’entrada del poble i permet descobrir espais com el Mas Ferrer, on hi havia hagut l’hospital de sang o el refugi antiaeri del Mas de l’Horta. L’alcaldessa, Raquel Salas, ha destacat que l’itinerari «permet recordar aquell moment històric», una peça del qual és la controvertida làpida de l’aviador alemany Friedrich Windemuth, abatut pel republicà Josep Falcó en aquell combat i que va ser vandalitzada el 2022. Les restes de la pedra han estat dipositades en el cementiri com un punt més de la ruta.

Playà explica que va ser aquest fet el que va convidar-los a explicar la història d’un espai que forma part «d’un patrimoni incòmode. A diferència de França o Alemanya, aquí sembla que l’hem enterrat com si no hagués passat res», manifesta Adela Geli. Per al director del Memorial, Jordi Font, la ruta compleix l’objectiu de «difondre la història fora de l’àmbit acadèmic». 

Veïns, autoritats i convidats amb els autors del projecte a Garriguella

Veïns, autoritats i convidats amb els autors del projecte a Garriguella / Josep Maria Dacosta

Subscriu-te per seguir llegint