La televisió local de l’Escala suma vint-i-cinc anys d’emissions continuades

Va néixer com una secció del CER abans de convertir-se en Canal 10 Empordà

L’Ajuntament va creure en el projecte des d’abans de la municipalització

Un moment de l’acte commemoratiu amb Miquel Pagès, Josep Bofill i Marc Melillas. | ROBERT CARMONA

Un moment de l’acte commemoratiu amb Miquel Pagès, Josep Bofill i Marc Melillas. | ROBERT CARMONA / SANTI COLL. l’ESCALA

Santi Coll

Santi Coll

Aquest 2023 s’han complert vint-i-cinc anys de la primera emissió de la Televisió de l’Escala, reconvertida posteriorment en Canal 10 Empordà. Va néixer de mans d’un grup d’entusiastes del món audiovisual com a una secció més del CER, fins que finalment va passar a mans de l’Ajuntament. Aquest novembre, la vila ha celebrat el primer quart de segle d’existència de la seva televisió local amb un acte institucional a l’Alfolí, en el qual van intervenir l’alcalde Josep Bofill, el conseller delegat de la Xarxa Audiovisual de Catalunya (XAL), Marc Melillas, i el director de Canal 10 Empordà, Miquel Pagès. Aquest darrer va ser un dels impulsors d’aquella televisió «feta a casa amb tota la bona voluntat del món» al costat d’altres companys i companyes.

Miquel Pagès dirigeix aquest mitjà des dels seus inicis. «Va començar des d’un projecte petitet, amb molta il·lusió –recorda– i que amb un ritme molt natural, sense forçar-lo en cap moment, ha anat creixent fins a arribar a allò que som ara: un mitjà professionalitzat amb personal propi. En principi érem un grup de gent carregat de voluntarisme, tot eren col·laboradors i ningú cobrava. De mica en mica ens hem anat transformant, adaptant-nos a cada moment i a l’evolució tecnològica, que ens ha marcat molt».

La televisió escalenca ha viscut moltes vicissituds i també canvis de seu. El 2007 es van instal·lar on és ara, a Can Maset, quatre anys després de la seva municipalització. «Hem viscut una transformació de cap a peus en tots els sentits, amb un salt molt gran, en el seu moment, del VHS als arxius digitals o d’una emissió per la xarxa de cable municipal a una emissora de TDT que ens permet cobrir tot l’Alt Empordà, part del Baix, quasi tot el Pla de l’Estany i, fins i tot, una zona del Gironès. El canvi és molt gran en tots els sentits», explica Miquel Pagès.

El director de Canal 10 mira enrere i recorda que «l’Ajuntament sempre ha estat al darrere. De fet, la primera aportació econòmica va sortir del pressupost municipal, encara que durant els primers anys vam actuar com a una secció del CER». En el seu moment, la TV i Ràdio l’Escala van unir esforços «per a aprofitar recursos». Pagès lamenta que «amb el pas dels anys, allò que més ha baixat ha estat el nombre de col·laboradors, però encara en tenim de molt valuosos. Com en molts oficis, la figura de l’aprenent s’ha perdut i és una llàstima», diu Pagès sense perdre l’optimisme, ja que creu que «la televisió lineal, com la coneixem ara, desapareixerà, però estem ben posicionats per a afrontar les noves tendències de consum».