L’Escala destinarà més de 9 milions d’euros en inversions el 2024

El pressupost municipal aprovat recentment és de 31,4 MEUR i aposta pels serveis, l’atenció a les persones i la promoció

Ple d'aprovació del pressupost.

Ple d'aprovació del pressupost. / Ajuntament de l'Escala

Emporda.info

L’Ajuntament de l’Escala ha aprovat en el ple ordinari d’aquest dilluns una proposta de pressupost municipal de 31.464.215,61 euros, marcat per una aposta per la millora dels serveis, el reforç de l’àrea d’Atenció a les Persones, la promoció i les inversions, capítol que supera els 9 milions d’euros i amb una forta incidència dels fons europeus Next Generation.

Segons van explicar l’alcalde, Josep Bofill, i el primer tinent d’alcalde, Martí Guinart, l’exercici 2024 es veu especialment marcat per un context general d’increment de costos els darrers anys i també pel fet que el consistori ha assumit la gestió directa de la piscina municipal, que fins fa poc està en mans d’una empresa concessionària del servei. Malgrat tot, s’ha fet un important esforç de contenció de la despesa de les diferents àrees, sense renunciar a accions estratègiques pel municipi.

«La línia general del pressupost de 2024 segueix la tendència de l’aposta que es va fent des de fa temps per la promoció del municipi a través dels seus valors patrimonials, culturals i naturals, potenciar l’àrea d’atenció a les persones, els serveis públics i el manteniment, i fent una aposta molt forta pels projectes d’inversió en termes de sostenibilitat mediambiental i digitalització», va remarcar l’alcalde de l’Escala, Josep Bofill.

Tres aspectes destacats

Els 31,4 milions del pressupost d’aquest any suposen un increment del 17,14% respecte a l’any anterior. En aquest sentit, però, cal tenir en compte tres aspectes destacats: d’una banda, que en l’àmbit comptable s’han inclòs en el capítol d’inversions de 2024 tota la despesa prevista relacionada amb els fons europeus Next Generation, tot i que part d’aquesta s’aplicarà de forma plurianual. Així, els 18 projectes inclosos al Plan de Destinos Sostenibles suposen una inversió de 3,9 milions, dels quals 2,5 milions són una subvenció a través dels fons Next Generation. Entre les inversions d’aquest pla que sí que s’han de començar a executar aquest 2024 hi ha el projecte de millora del passeig Lluís Albert (1,9 milions), la millora de la connectivitat a l’àmbit turístic (60.000 euros) o els projectes de millora i eficiència energètica i fotovoltaica (400.000).

D’una altra banda, després de diversos endarreriments, aquest hauria de ser l’any en què s’iniciés el desenvolupament de la urbanització del sector dels Emperadors, que preveu una inversió de 3,6 milions d’euros.

Nou servei de neteja de platges

El govern ha decidit licitar de nou el servei de neteja de platges; s’ha marcat l’objectiu de millorar el servei de recollida selectiva de residus, aportant un control sobre l’actual contracte i encarregant l’estudi per implantar un nou sistema que ajudi a incrementar el percentatge de reciclatge; i el plec del contracte de l’enllumenat públic preveu per a aquest 2024 una inversió de 250.000 euros per a la substitució de més de 1.000 punts de llum cap a tecnologia LED. A més, durant aquest any entrarà en vigor un contracte pont del servei d’abastament i distribució d’aigua, que incorpora una partida per a sectoritzar la xarxa d’abastament de tot el municipi i ajudar així a detectar i actuar sobre els punts en què cal actuar per tal d’evitar al màxim les pèrdues d’aigua a les canalitzacions.

La cultura, «àrea estratègica»

«La cultura continua sent una àrea estratègica per a aquest consistori. Els darrers anys s’ha fet una aposta fortíssima per promoure el patrimoni i la cultura com a element de desestacionalització del turisme, amb la creació de múltiples activitats que generen moviment econòmic i identitat local, i la difusió del patrimoni històric com a element de crida del turisme de qualitat», destaca l’alcalde de l’Escala, el qual apunta que el 2024 ha de ser l’any en què es completi la museïtzació del Clos del Pastor com a darrer vèrtex dels Espais Víctor Català.

[object Object]

L’àrea d’Atenció a les Persones veu incrementada la partida fins als 1,07 milions d’euros, amb projectes nous i desenvolupament d’altres ja en marxa, com és la posada en funcionament del projecte d’Unitat d’Escolarització Compartida –llargament reivindicat els darrers anys a la Generalitat– o el desplegament d’accions del pla +60 o de les accions del Pla d’Igualtat de l’Escala.