Llançà estén les càmeres de seguretat a les urbanitzacions i crea un equip d'agents de Policia Local per combatre les ocupacions

L'alcaldessa, Núria Escarpanter, i el regidor de Seguretat, Josep Ortiz, afirmen que són la "principal preocupació" de l'equip de govern

Imatge d'un control policial a Llançà.

Imatge d'un control policial a Llançà. / POLICIA LOCAL DE LLANÇÀ

Gemma Tubert

Llançà vol fer una aposta ferma per la seguretat i ha previst en el pressupost del 2024 una partida important destinada a l’extensió de càmeres de videovigilància a les urbanitzacions del municipi. Des de l’Ajuntament es considera que són punts calents potencials per a la delinqüència. Aquesta decisió respon a la necessitat de controlar alguns punts com a potencials focus delinqüencials, com es va evidenciar en el recent desallotjament d’un bloc ocupat, en el qual es van detenir dues persones buscades per robatoris.

L'alcaldesa de Llançà, Núria Escarpanter explica que "arran d’aquesta problemàtica de convivència en aquesta ocupació concreta, al carrer Nord amb consens amb el veïnat vam col·locar-hi a la zona una càmera de videovigilància més de les que existeixen al poble de Llançà i també va fer la seva part de feina". Escarpanter subratlla que "hi ha hagut caos d’ocupacions, alguns dels quals ens havien portat certs problemes de convivència, sobretot amb el veïnat". Les autoritats locals, en col·laboració amb la Policia Local i els Mossos d’Esquadra, van unir esforços aconseguint el desallotjament que va acabar amb un munt de persones detingudes. Aquesta no ha estat l’únic operatiu que s’ha fet a Llançà on darrerament, s’han dut a terme diversos dispositius centrats en controls a l’estació i en carrers, amb l’objectiu de combatre la delinqüència de manera més àmplia.

Núria Escarpanter ha demanat «calma» davant de l’increment d’ocupacions i ha remarcat que "les tenim totes controlades i s’ha posat en relleu la importància de les càmeres de seguretat per millorar les tasques policials i garantir una major seguretat ciutadana".

Al ple municipal del novembre, l’alcaldessa va avançar que "la idea d’aquest equip de govern és precisament ampliar la videovigilància totes les zones de Llançà, sobretot les urbanitzacions, perquè la nostra policia local i en cas necessari també Mossos d’Esquadra, tinguin accés a totes les persones que d’alguna manera entren, surten del poble i podrien provocar qualsevol mena de delicte". Ara a Llançà hi ha sis càmeres de seguretat i de cara a l’any que ve, "aquest número s’ampliarà extensament", diu Escarpanter.

Equip d'agents per combatre les ocupacions il·legals i els furts

Paral·lelament, la Policia Local de Llançà ha creat un equip amb sis agents per combatre les ocupacions il·legals i els furts. Els operatius inclouen controls a l'estació de tren amb identificacions i a les cases on els consta que hi ha ocupes. A hores d'ara, han aconseguit desallotjar un edifici problemàtic amb uns vuit ocupes i esperen que aviat es resolgui el de dos pisos més, en un dels qual els desallotjats conflictius es van reubicar. El regidor de Seguretat, Josep Ortiz, diu que és la "principal preocupació" de l'equip de govern. "Estem fent un gran esforç i també per evitar l'efecte crida".

L'origen del problema es troba entre finals de juny i principis de juliol del 2020, en plena pandèmia, quan Llançà va patir una onada de robatoris i ocupacions de pisos que van generar un fort malestar entre la població. Tant és així que desenes de persones es van manifestar durant diversos dies per denunciar la sensació d'inseguretat. L'aleshores alcalde, Francesc Guisset, va vincular part de la delinqüència amb els ocupes i va reclamar més pressió policial per combatre-ho.

La situació s'havia normalitzat durant l'hivern següent després de diversos desallotjaments i detencions però a principis de 2021 les alarmes es van tornar a encendre. Alguns establiments van patir robatoris i es van detenir cinc persones per ocupar un pis i guardar-hi objectes robats. També s'havia intentat entrar en dos pisos més sense èxit.