La depuradora d'Espolla, reclamada des del 2011, podria començar a construir-se el 2024 per més d’1.050.000 €

El projecte ja ha estat redactat i l'Ajuntament el presentarà a l'Agència Catalana de l'Aigua abans de finals d'any 

Mapa on s'assenyala, en groc, l'espai on es preveu construir la depuradora.

Mapa on s'assenyala, en groc, l'espai on es preveu construir la depuradora. / Cedit per l'Ajuntament d'Espolla

Josep López Navarro

Josep López Navarro

La depuradora d'Espolla, reclamada des del 2011, es podria començar a construir el 2024, si no hi ha cap imprevist. I és que, un cop s'ha redactat el projecte de construcció, l'Ajuntament el presentarà a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) abans de finals d'any, i quan aquesta doni llum verda, es podrà posar en marxa l'obra, previsiblement "al llarg de l'any vinent", segons apunta l'alcalde, Carles Lagresa. Abans, però, s'hauran de fer les expropiacions i passos de servitud pertinents.

L'estació depuradora d'aigües residuals projectada a Espolla tindrà un cost de més d’1.050.000 euros, i estarà situada a la sortida de la localitat en direcció a Rabós, a uns 800 metres de la fossa sèptica del municipi. Per fer arribar l'aigua fins a la nova planta, s'ha dissenyat un sistema de canonades que passarà per fora del nucli urbà, el manteniment del qual anirà a càrrec de l'ACA.

Com a pas previ a la construcció de la depuradora, recentment s'ha executat el projecte de renovació i millora de les xarxes de distribució d'aigua potable i d'aigües plujanes del nucli urbà d'Espolla. Es tracta d'una obra que ha servit per traçar un sistema de canonades que separa les aigües pluvials de les negres, creant un sistema de sanejament. "D'aquesta manera, no tota l'aigua anirà cap a la depuradora. Allà només arribarà el ramal principal de les aigües negres", assenyala Lagresa.

Reclamada des de fa dotze anys

Era l'any 2011 quan l'Ajuntament d'Espolla va començar a treballar per poder disposar d'una depuradora a la població, una instal·lació que es considera necessària per "preservar el medi natural i tractar les aigües negres i així abocar a les lleres del riu aigua neta", puntualitza Carles Lagresa. Malgrat tot, han estat diversos els entrebancs que han fet que el projecte avanci lentament.

En aquest sentit, ja el 2014 es va plantejar la construcció de la planta, però els tràmits van quedar aturats per la manca de pressupost de l'ACA. El 2020, però, es va reprendre el projecte gràcies a un conveni que el consistori va signar amb l'ens públic. Un acord que marcava que "l’Ajuntament d’Espolla era l’encarregat de licitar la redacció del projecte —que és el que ara presentarem— a partir d’una subvenció de 60.500 euros, IVA inclòs, concedida per l’ACA", diu l'alcalde. "A més, ens va atorgar 8.000 euros per sufragar la direcció d’obres", afegeix.

Cal destacar que des de l'Ajuntament d'Espolla se celebra que ara, dotze anys després d'iniciar els tràmits, per fi es pugui posar en marxa "un projecte amb cara i ulls" que permeti alçar una estació de tractament d'aigües residuals al municipi. De fet, Lagresa defineix la construcció de la planta com "una de les obres més importants dels últims anys al poble".

La nova depuradora d'Espolla se sumarà a les 22 que hi ha a l'Alt Empordà i que donen servei a més del 87% de la població de la comarca.

Notícies relacionades