L’associació El Tamariu de Castelló d'Empúries amplia el seu ventall de serveis d’ocupació terapèutica

Ha estrenat una furgoneta per a poder portar a terme el transport adaptat dels habitants del municipi que es desplacen a l'Altem

El vehicle també serveix per dur a terme la resta de feines que fa l’entitat

Els usuaris d'El Tamariu de Castelló d’Empúries muntant peces per l'empresa Cahors de Vilamalla

Els usuaris d'El Tamariu de Castelló d’Empúries muntant peces per l'empresa Cahors de Vilamalla / sònia fuentes. CASTELLÓ D’EMPÚRIES

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

L’associació El Tamariu de Castelló d'Empúries, fundada amb la missió principal de facilitar la integració social de les persones amb discapacitat psíquica a l’Alt Empordà l’any 2012, ha experimentat una transformació significativa des del 2017 quan va iniciar-se com a Servei de Teràpia Ocupacional (STO). Aquests anys han estat marcats per un compromís constant envers la inclusió i el desenvolupament sostenible de les persones amb discapacitat, especialment durant els desafiaments de la pandèmia de la covid-19.

L’associació El Tamariu amplia el seu ventall de serveis d’ocupació terapèutica

L’associació El Tamariu ha adquirit una furgoneta de transport adaptat / Emporda.info

Durant aquest període crític, El Tamariu ha mostrat adaptabilitat, mitjançant la cerca activa de col·laboracions amb empreses locals. La seva visió innovadora ha permès la creació de feines adaptades als usuaris del Servei de Teràpia Ocupacional (STO). L’empresa Cahors de Vilamalla ha estat una d’aquestes oportunitats, ja que des del març d’enguany l’empresa ofereix feina als usuaris com el muntatge de peces. Aquesta integració laboral ha representat no només una font de suport econòmic per als usuaris, sinó també una manera de diversificar les activitats d’ocupació terapèutica. «Ens porten material i fem el muntatge de peces, feines senzilles que els usuaris poden fer de forma autònoma» explica Mercè Fàbrega, educadora del centre. Aquest pas ha suposat diversificar i ampliar el ventall d’activitats d’ocupació terapèutica.

Més enllà de les activitats ocupacionals, El Tamariu s’ha implicat activament en projectes comunitaris. El programa «Ve de gust», en col·laboració amb l’ajuntament de Castelló d'Empúries i la residència Toribi Duran, destaca l’impacte social positiu, amb usuaris transportant menjar a aquells que ho necessiten. A més, han mantingut la producció de bales de paper amb diaris recollits, adaptant-se a la baixada de demanda durant la pandèmia, demostrant la seva versatilitat i compromís social. El centre continua fent bales de paper, amb els diaris que recullen de particulars i empreses i que es venen a les persones que les necessiten. «Durant la pandèmia, el volum de diaris que recollíem va baixar i vam buscar alternatives per continuar treballant, ja que en aquell moment només fèiem tasques de suport i tallers per als usuaris».

Un altre pas endavant que ha fet l’associació recentment és assumir el transport adaptat dels castellonins i castellonines que van cada dia a treballar a la Fundació Altem, l’entitat de referència a l’Alt Empordà en l’atenció a persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental. Des de l’Ajuntament, es va impulsar el conveni amb l’entitat local que acaba d’estrenar una furgoneta per a poder portar a terme aquest servei: «Per seguir la normativa, vam haver de comprar una furgoneta més grossa, ja que ens obliguen a tenir conductor i monitor per fer aquest transport, i la que teníem no complia els requisits» assenyala Fàbrega. La furgoneta que fa el transport adaptat també serveix per a la resta de feines que assumeix El Tamariu.

Amb cinc usuaris i dues educadores, El Tamariu opera de 9 del matí a 5 de la tarda, proporcionant una àmplia gamma d’activitats relacionades amb l’àmbit laboral i personal. Amb l’espai per incorporar fins a setze usuaris més, l’associació manté un enfocament integral en el desenvolupament personal i social de cada individu. La detecció dels punts forts i punts febles dels usuaris, seguida d’un treball personalitzat, destaca la preocupació per fomentar no només habilitats laborals, sinó també una connexió més profunda amb la societat.

Projectes de futur

Projectant cap al futur, El Tamariu manté el seu compromís amb la comunitat, amb plans per reprendre projectes com l’apropament d’escoles al centre, amb l’objectiu de trencar estigmes i fomentar una comprensió més àmplia de les persones amb discapacitat a la societat. Des de la seva fundació l’any 2012 fins ara, El Tamariu ha demostrat ser no només un agent de canvi, sinó també un pilar essencial per a la inclusió i desenvolupament de les persones amb discapacitat psíquica a l’Alt Empordà.