Una moció del PP de Figueres obre la caixa dels trons en el ple municipal

La majoria de grups lamenten que es posés en dubte la feina de la interventora

Imatge de la sessió plenària de Figueres del dijous passat. | AJUNTAMENT

Imatge de la sessió plenària de Figueres del dijous passat. | AJUNTAMENT / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

A ningú li passa desapercebut que les relacions entre socialistes i populars no viuen el seu millor moment en l’àmbit estatal. Tampoc a Catalunya el PSC i el PP mantenen cap lligam polític. Ara, la crispació també ha arribat a l’Ajuntament de Figueres com no havia passat des de feia molts anys. Així ho van viure tots els assistents, físics o virtuals, del darrer ple municipal quan va tocar debatre una moció presentada per l’única representant popular, Àngela Domènech, a través de la qual demanava «fer una auditoria externa dels comptes i dels contractes que s’han dut a terme durant la darrera legislatura, així com la relació de totes les factures que van quedar pendents, per tal de donar a conèixer la situació econòmica real del Consistori».

La proposta d’aquest grup municipal, a l’oposició, va arribar en terreny adobat, ja que durant la sessió s’havien tractat diversos dictàmens relacionats amb modificacions de crèdit per a pagar factures endarrerides, entre elles la del servei de manteniment informàtic del Sistema Genesys dels exercicis 2021 i 2022 de l’empresa Audifilm Consulting SLU.

La moció no hauria passat de ser una proposta més si no fos que, pel redactat del text, la majoria dels altres grups van interpretar que hi havia un atac directe a la feina de la intervenció municipal, ja que afirmava específicament que l’auditoria demanada «permetria fer una anàlisi rigorosa i professional de l’estat dels comptes públics del nostre municipi i així saber amb precisió què és el que ens ha portat a la situació actual». Domènech va tirar amb bala contra «la gestió nefasta», segons les seves paraules, de l’anterior govern tripartit. I va posar com a exemple que «el lloguer de la bola de Nadal de l’Escorxador ha tingut un cost de 48.000 euros, quant de compra només en val 12.000».

El portaveu del PSC i exvicealcalde, Pere Casellas, va preguntar si era legal «contractar una auditoria externa» i l’alcalde, Jordi Masquef, va recordar que la funció interventora «pertany en exclusiva a la intervenció municipal» i va assegurar que la moció «extralimitava» les funcions que se li volien atribuir, mentre Domènech insistia en la seva petició, la qual cosa va obligar a la interventora, Anna Macià, a matisar que l’auditoria dels comptes municipals «està feta amb tot detall en l’informe anual». Casellas va retreure a la regidora que «quan es volen demanar coses, s’ha de venir documentat» i va reblar el clau amb una taxativa comparació: «En vint anys de regidor, no he vist mai una regidora amb menys nivell que vostè», dirigint-se a Àngela Domènech en un intercanvi de retrets que no era nou, ja que en l’anterior ple la portaveu popular va ser titllada «d’escolaneta» de Junts. Xavier Colomer (CUP) va recordar-li que «el PP només demana transparència quan els interessa» i també va considerar que «la moció posa en qüestió els tècnics de la casa», una opinió compartida per Casellas. La portaveu d’ERC, l’exalcaldessa Agnès Lladó, va intervenir per recordar-li que «els polítics tenim molt menys poder de decisió del que es pensa». El debat va ser agre i la moció va ser rebutjada per majoria amb els dos únics vots favorables del PP i Vox.