La tradició vinícola reneix a l’entrada de Llançà amb el projecte de vinya El Ximblar

El celler La Vinyeta, l’institut i l’Ajuntament recuperen un cultiu històric al poble

Primera visita a la nova vinya El Ximblar de Llançà per explicar la recuperació d’aquest cultiu. | EMPORDÀ

Primera visita a la nova vinya El Ximblar de Llançà per explicar la recuperació d’aquest cultiu. | EMPORDÀ / SÒNIA fuentes. llançà

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Llançà ha vist renéixer una part essencial de la seva història i cultura amb el projecte comunitari de la vinya El Ximblar. Aquesta iniciativa, que va prendre forma fa aproximadament dos anys, culminarà amb la creació d’un vi genuïnament llançanenc. Recentment, s’ha fet la primera visita a la plantació de les vinyes per explicar la recuperació d’aquest cultiu. «Tot va començar amb la determinació de millorar l’entrada al poble i revitalitzar els terrenys que, durant anys, havien quedat en desús» assenyala l’alcaldessa Núria Escarpenter. L’Ajuntament va iniciar gestions per aconseguir la cessió d’aquests terrenys, que eren propietat d’Incasòl, amb l’objectiu de convertir-los en una vinya que embellís l’entrada de Llançà, remarca l’alcaldessa. Aquesta visió va agafar forma quan es va establir una col·laboració amb l’institut que ofereix un cicle formatiu de Vinya i Oli.

El resultat d’aquesta col·laboració va ser un conveni amb el celler La Vinyeta de Mollet de Peralada. Això va obrir les portes perquè els estudiants del cicle formatiu de grau mitjà de viticultura que es cursa al municipi realitzessin pràctiques a la vinya i, d’aquesta manera, La Vinyeta referma així el seu compromís amb la formació de nous professionals. Josep Serra, propietari del celler explica que "la vinya es va plantar el maig passat i ja ha brotat amb força. Esperem que el gener quan hagi perdut la fulla i hagi fet una mica de fred els nois ens ajudaran a podar-la i a finals de 2025 tindrem la primera collita".

Al mateix temps, la iniciativa contribueix al manteniment de la vinya al municipi. Aquest és un cultiu històric a Llançà, encara que avui dia són poques les parcel·les que hi queden, perquè la plaga de la fil·loxera i després l’eclosió del turisme van suposar el seu declivi.

La Vinyeta va plantar la vinya a l’entrada de Llançà amb la varietat tradicional de moscat, perquè es pogués elaborar un vi que fos una expressió genuïna del poble. És un record de la tradició vitivinícola de la zona i simbolitza la connexió de la comunitat amb la seva història.

Des de la signatura del conveni, la plantació ja s’ha fet amb èxit, i els ceps creixen amb força. Llançà ha aconseguit recuperar l’entrada al poble amb una part integral de la seva història i cultura en la línia de l’Ajuntament d’embellir totes les entrades del poble. Al mateix temps, els estudiants del cicle formatiu han après i contribuït al creixement de la vinya, i La Vinyeta està a punt de fer realitat el somni de produir un vi autèntic de Llançà. Ara, mentre els ceps continuen creixent, aquest projecte comunitari s’ha convertit en una història d’èxit que celebra la unió de la comunitat i la seva passió per recuperar la tradició vitivinícola.