L’Alt Empordà és la segona comarca gironina on es fa menys recollida selectiva

Boadella i les Escaules, i Biure són els municipis empordanesos que tenen un percentatge més alt de separació de deixalles amb un 83,02% i un 82,19% respectivament

Contenidors de reciclatge a  Figueres.  | PAOLA GARCIA

Contenidors de reciclatge a Figueres. | PAOLA GARCIA / núria noguera. girona

Núria Noguera

Núria Noguera

El 18 d’octubre es va presentar l’informe sobre el balanç de la gestió dels residus municipals a la vegueria de Girona corresponent a l’any 2022. Les dades mostren que a l’Alt Empordà l’índex de recollida selectiva és del 44,49%. La comarca només està per davant de la Selva on l’índex és del 43,48%. La mitjana del reciclatge de Catalunya és del 45,33%. Respecte a la vegueria de Girona, s’ha produït un petit increment d’un 2,5% en comparació al 2021, així, se situa en un 47,5%. Això vol dir que més de la meitat dels residus municipals generats no es recullen selectivament.

El document destaca els cinc municipis de la província on es recicla menys, quatre són de l’Alt Empordà, Selva de Mar (18,83%), Torroella de Fluvià (22,61%), Vila-sacra (23,33%) i la Vajol (25,31%). Tots aquests utilitzen el mètode de recollida de contenidors oberts. En canvi, els cinc municipis amb millor percentatge de recollida selectiva de la vegueria, quatre del Baix Empordà i un del Gironès, tenen implantat el sistema porta a porta.

L’informe també dona dades concretes dels municipis altempordanesos i detalla que Boadella i les Escaules, i Biure són els que reciclen més residus amb un 83,02% i un 82,19% respectivament. Seguit de Terrades amb un 79,36% i Maçanet de Cabrenys on se separen el 72,72% de les deixalles, tots quatre tenen implantat el sistema porta a porta, tal com figura a l’Associació de Municipis Catalans per la recollida selectiva Porta a Porta.

Vegueria de Girona

Per comarques, el Gironès, amb un 53,53%, i la Garrotxa, amb un 52,44%, són les dues amb valors de recollida selectiva que superen almenys el 50%. Seguides del Pla de l’Estany (49,11%), el Baix Empordà (48,42%), i el Ripollès (47,79%). El projecte de porta a porta a la comarca del Gironès, subvencionat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha suposat la implantació d’aquest model a part dels municipis, i això fa que tingui el millor índex de la vegueria, exposa el document.

Segons les dades estadístiques de l’any 2022, gairebé el 60% dels municipis que van fer recollida porta a porta a Catalunya van superar el 70% de reciclatge brut, i més del 90% van superar el 50%. Per al director de l’ARC, Isaac Peraire, «els sistemes actuals de recollida ja han arribat al màxim, i el que cal és avançar amb sistemes eficients de recollida selectiva, aquesta serà una de les grans apostes de la nova llei catalana de residus que s’està ultimant».