«He esperat quaranta anys l'obertura de la Casa Dalí, però ha valgut la pena»

L’estrena del nou espai museogràfic de Figueres desperta opinions positives, especialment com a reforç del relat de la ciutat

La festa inaugural va tenir lloc, divendres al vespre, a la Rambla i al carrer Monturiol. | JORDI CALLOL

La festa inaugural va tenir lloc, divendres al vespre, a la Rambla i al carrer Monturiol. | JORDI CALLOL / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

La data del 20 d’octubre de 2023 ha quedat marcada a la memòria col·lectiva dels figuerencs com la del dia que, després de molts anys de parlar-ne, finalment es va fer realitat l’obertura al públic de la Casa Natal de Salvador i Anna Maria Dalí Domènech. Des de divendres, han estat molts els ciutadans que han volgut entrar en el nou edifici museïtzat gràcies a les jornades de portes obertes organitzades per l’Ajuntament.

L’opinió majoritària de veïns, comerciants i persones significades de la vida social i cultural de Figueres, és positiva respecte del que s’ha vist i de les repercussions que pot tenir per a la capital empordanesa. En l’aspecte crític, una de les opinions repetida ha estat un cert excés de temps en la durada del recorregut, que supera l’hora. Agustí Planas, fundador i ànima durant anys del Dynamic i el Charly, va reblar el clau en acabar la visita: «He esperat quaranta anys, però ha valgut la pena».

Per a l’advocat i empresari hoteler Eduard Mensión, la Casa Natal proposa «un atractiu recorregut audiovisual que ens presenta una ‘biografia il·lustrada’ de Salvador Dalí apostant per una presentació moderna i actual que hauria de tenir una durada màxima de quaranta-cinc minuts, escurçant alguna de les presentacions, la qual cosa al mateix temps permetria incrementar el nombre de visites diàries i la mateixa supervivència econòmica del projecte».

Per a Marta Rodríguez, administrativa i veïna del carrer Caamaño, «aquest museu suposa un revulsiu més que els figuerencs hem de saber aprofitar. La manera com ho han fet m’agrada molt i crec que té un perfil educatiu molt gran per tal que les noves generacions aprenguin qui és Dalí i com era la Figueres del segle passat».

L’historiador i exdirector del Mume, Enric Pujol, afirma haver tingut «una molt bona impressió, després de la visita. Els recursos museístics són molt atractius i l’explicació és molt completa i ben documentada. Trobo un encert que hi hagi una casa on s’expliqui la vida de Dalí i que sigui el complement ideal del Teatre-Museu on hi ha l’obra de l’artista. Si vols conèixer la vida de Dalí, hauràs d’anar a la casa natal».

VÍDEO | Submergeix-te a la Casa Natal de Dalí

Un altre historiador i professor, Pere Gifre, expressa «una impressió molt positiva. El discurs és necessari per situar el personatge Dalí a Figueres, local, i en el món. Figueres hi surt ben representada. És el que, per altra banda, falta al Museu Dalí. Són complementaris. Primer s’ha de visitar la casa natal i després el museu».

Gifre té clar que «la repercussió sobre la ciutat serà també positiva. Tot i que no hi pot haver una gran afluència de visitants, per la capacitat que té, serà una altra crida per visitar Figueres. Caldrà buscar incentius, com la cessió d’obra, per mantenir l’oferta en el temps. Si es veu la complementarietat entre la Casa, el Museu de l’Empordà (i aquí s’ha de pensar molt bé com s’arrenglera amb els altres dos), el Museu del Joguet i el Dalí, em sembla que és una oferta cultural de primer ordre».

«La Casa Natal de Salvador Dalí és un projecte potent i innovador que ens apropa la vida i la personalitat de Salvador Dalí, que aporta allò que no s’explica al Teatre Museu Dalí"

«La Casa Natal m’ha ajudat a descobrir una Figueres que desconeixia, la visita se m’ha fet un pèl llarga, però estic molt sorprès de com ha quedat», diu el mecànic Josep Maria Ortiz.

Per a Joan Armangué, economista i exalcalde de Figueres, «la Casa Natal de Salvador Dalí és un projecte potent i innovador que ens apropa la vida i la personalitat de Salvador Dalí, que aporta allò que no s’explica al Teatre Museu Dalí. Si el Museu és la creació de Dalí, la Casa Natal és un viatge per la seva vida. Dues visites imprescindibles i complementàries».

Anna Maria Puig, arqueòloga, expressa com «les conclusions dels cicles sempre són positives, més encara quan hi guanya el patrimoni cultural i patrimonial de la ciutat. El projecte museogràfic de la Casa Natal, virtual i curós, és interessant i està ben executat, amb la mesura justa. Potser, com a crítica, trobaria a faltar material original. Sigui com sigui, omple un buit en el discurs personal i artístic de Dalí, que manca en altres equipaments de la ciutat. Esperem que, com aquest, altres arribin a la seva resolució».

«Gaudim d’una Milla d’Or»

La directora del Museu de la Tècnica de l’Empordà, Anna Sayeras, opina que «és important per a qualsevol ciutat, i més per a una de petita com Figueres, poder recuperar el patrimoni que va ser rellevant en el passat. És molt simbòlic i enriquidor alhora. Recuperar patrimoni amb sentit sempre és positiu i suposa un retorn a la societat. Aquest museu serà un bon recurs per a la ciutat, amb una manera de presentar el seu contingut fresc i dinàmic, situant-la en l’àmbit de les experiències allunyades de les visites dels museus convencionals».

Sayeras creu que «si visquéssim en una ciutat més gran, una oferta cultural com la nostra estaria molt diluïda, però tenim la sort de gaudir d’una Milla d’Or, que va del Museu de la Tècnica al castell de Sant Ferran, passant per la Casa Dalí, la Casa Fages, el Museu de l’Empordà, el Museu del Joguet fins al Museu Dalí. Aquesta oferta que tenim és brutal i, entre tots, hem de saber aprofitar-la i ens l’hem de creure».