Figueres honora l'esforç de Nova Zelanda durant la II Guerra Mundial amb l'homenatge al general Miles

El cos diplomàtic i de l'exèrcit neozelandès participen en l'homenatge derivat d'un treball dels alumnes de l'institut Ramon Muntaner

Santi Coll

Santi Coll

Figueres ha viscut, aquest dissabte, una jornada especial de retrobament amb la història de la Segona Guerra Mundial i la seva repercussió a la capital empordanesa gràcies al treball dels alumnes del grup d'enriquiment de l'institut Ramon Muntaner. La feina duta a terme durant els darrers mesos es va centrar a recuperar la trajectòria i el trist final del general de Nova Zelanda Reginald Miles, membre destacat de les forces aliades, mort a l'Hotel París el 20 d'octubre de 1943 mentre fugia dels nazis. Just vuitanta anys després, l'ambaixadora d'aquest país a Espanya, Tara Morton, juntament amb el cònsol a Barcelona, la tinent coronel en cap que ha donat continuïtat a la brigada que dirigia i els seus descendents, han participat en un triple homenatge a l'Ajuntament de Figueres, el Museu del joguet de Catalunya i el cementiri municipal, on és enterrat el militar neozelandès.

L'alcalde Jordi Masquef ha rebut el cos diplomàtic a l'Ajuntament, on l'ambaixadora ha signat en el llibre d'honor, en presència dels regidors Josep Maria Bernils, Anna Morillas i Alfons Martínez Puig, el qual també ha intervingut en l'acte institucional que ha comptat amb la intervenció de Sarah Gaitanos, biografa oficial del general Miles. En el Museu del Joguet, la representant de l'Exèrcit de Nova Zelanda ha lliurat una gran placa de coure amb la figura del general que s'incorporarà a l'espai que els alumnes i el Museu han dedicat a l'heroi, el qual va morir justament en la sala on està ubicat el recordatori, segons ha explicat Josep Maria Joan i Rosa. La comitiva convidada ha fet una visita al Museu guiada per Bel Bellvehí.

Ja en el cementiri, hi ha hagut una ofrena floral a la tomba de Reginald Miles, amb intervenció dels representants de les diferents institucions i dels dos professors que han liderat el grup d'enriquiment del Muntaner, Joan Manuel Soldevilla i Anna Llobet. L'acte ha acabat amb la interpretació del Cant dels ocells per part d'alumnes del centre.

Les familiars de Reginal Miles, tres netes i una besneta, han mostrat el seu agraïment als estudiants i a la ciutat per un homenatge que també ha servit per a reconèixer la feina dels aliats durant la Primera i la Segona Guerra Mundial, ja que Miles va participar en els dos enfrontaments bèl·lics. Desplaçats expressament des de l'altre punta del món per a aquest esdeveniment, també han visitat l'institut Muntaner, el centre de secundària més antic de l'Estat espanyol.