Homenatge pòstum al brigadier Reginald Miles, mort a Figueres el 1943

La iniciativa dels alumnes de l’institut Muntaner compta amb representants institucionals de Nova Zelanda

Reginald Miles. | NEW ZELAND ARMY

Reginald Miles. | NEW ZELAND ARMY / SANTI COLL. FIGUERES

Santi Coll

Santi Coll

Aquest dissabte, 21 d’octubre, el Grup d’Enriquiment de l’institut Ramon Muntaner de Figueres farà un homenatge al brigadier Reginald Miles al Museu del Joguet, a la mateixa cambra on va morir el 20 d’octubre de 1943, en plena Segona Guerra Mundial, inaugurant una placa i una petita exposició permanent. La iniciativa dels alumnes del Grup d’Enriquiment ha tingut molt de ressò a Nova Zelanda, i ja han anunciat la seva presència les netes i besnetes del brigadier, la seva biògrafa, autoritats de l’exèrcit de Nova Zelanda així com el cònsol de Barcelona i l’ambaixadora a Espanya. La jornada d’homenatge s’iniciarà al matí amb una recepció oficial a l’Ajuntament i continuarà al Museu del Joguet i al cementiri municipal on hi ha les restes del militar, considerat un heroi en el seu país.

En tots els moments, expliquen els organitzadors, tindran un protagonisme rellevant els alumnes de l’institut que han elaborat el projecte i que són Basma Souiss, Sergi Vidal, Anna Clotas, Velasc Rodríguez, Isaac Bejarano, Pau Oliveras, Roumaissa Soukhal, Mariam Zbakh, Sílvia Fita, Darius Bogdan, Emma Oliva, Ahmed Haroune Benhammou, Sara Pesudo, Blai Higueras i Júlia Fita. Els professors que han acompanyat el projecte han estat Anna Llobet i Joan Manuel Soldevilla.

El brigadier Reginald Miles (1892-1943) va arribar a Figueres després d’haver-se escapat del captiveri dels nazis a Itàlia. Presumptament es va suïcidar, però aquest extrem sempre ha estat qüestionat davant les circumstàncies del moment.