Fauna

Un «majestuós» duc alça el vol a Colera després que el Centre de Fauna dels Aiguamolls l'ajudés a recuperar-se

El duc és una espècie d'ocell de la família dels estrígids i és el rapinyaire nocturn més gros del món

Alliberen un exemplar de duc a Colera.

Ajuntament de Colera

Empordà

Empordà

El duc és una espècie d'ocell de la família dels estrígids i és el rapinyaire nocturn més gros del món. La seva presència "elegant i majestuosa" destaca quan alça el vol, i captiva a tothom que el veu. És el que va succeir el passat diumenge a Colera, quan un exemplar va ser alliberat després que temps abans fos trobat ferit a la mateixa localitat. El Centre de Fauna del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà ha estat qui l'ha ajudat a recuperar-se, i li ha permès tornar a volar lliurement, com es pot veure en el vídeo que trobareu a dalt de tot de la pàgina, i que ha estat compartit per l'Ajuntament de Colera.

El duc, una au majestuosa

"El duc és un dels tresors que amaguen els nostres boscos", afirmava l'Ajuntament de Colera en una publicació difosa per xarxes, i aquesta és una afirmació ben certa. El duc és un ocell de l'ordre dels estrigiformes i pertany a la família dels estrígids. Destaca per les seves grans dimensions, que oscil·len entre els 66 i 71 centímetres de llargada. És reconeixible pels plomalls al voltant de les orelles, que són llargs i impressionants, així com pels seus ulls gruixuts de color groc daurat. El seu plomatge presenta una tonalitat lleonada rogenca, amb marques clapejades de burell fosc.

Dins dels estrigiformes europeus, el gran duc és l'espècie més imponent. Habita de forma sedentària en àmplies zones d'Euràsia i al nord d'Àfrica. A Catalunya, encara es pot trobar en els boscos de les zones més salvatges. És un depredador voraç que s'alimenta de tota mena de vertebrats, incloent-hi preses de mida considerable en relació amb la seva pròpia grandària. Aquesta au majestuosa rep també el nom de "gran duc".

Rècord històric de ducs al Cap de Creus

Fa uns mesos, us explicàvem a l'EMPORDÀ que el Parc Natural de Cap de Creus és un dels espais que té una de les densitats més grans de duc. Des de fa tretze anys, no consecutius, es fa un cens de la població amb l’ajuda de voluntaris per poder cobrir les 11.000 hectàrees de terreny. Aquesta vegada hi han participat 118 persones, una xifra rècord. Això ha permès cobrir tot el territori del Parc i també el sector oriental del massís de l’Albera. A continuació pots recuperat la notícia original.