La I Jornada de Salut Mental a l’Alt Empordà posarà èmfasi en l’atenció als joves

Es durà a terme del 26 al 28 d’octubre als Caputxins de Figueres

Una exposició sobre la figura de Pedro Halac posarà de manifest la importància de l'artteràpia

Un dels actes previ, I Nit de la salut mental a Sant Gregori | RAFA BOSCH

Un dels actes previ, I Nit de la salut mental a Sant Gregori | RAFA BOSCH / SÒNIA FUENTES. FIGUERES

Sònia Fuentes

Sònia Fuentes

Figueres acollirà la I Jornada de Salut Mental, coorganitzada per l’Ajuntament de Figueres, l’Associació d’ajuda a mallats d’Alzheimer i família (AMA), l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, i Fabricants de Futur. La jornada, que es durà a terme del 26 al 28 d’octubre a l’Auditori Caputxins de Figueres, és dirigida a la població en general i vol donar a conèixer la xarxa social que pot donar suport a les persones amb un problema de salut mental. S’hi farà una radiografia del context i recursos actuals, i posarà èmfasi especial en l’atenció als joves. Les conclusions de la jornada es lliuraran al Pacte Nacional de la Salut Mental. Aquesta jornada també pretén donar veu a afectats i famílies creant debat real sobre les necessitats en aquest àmbit.

Aquestes I Jornades de Salut Mental neixen de la voluntat d’exposar l’Obra d’en Pedro Halac i s’inicia el treball en xarxa entre les entitats del territori. L'exposició s'inaugura el 26 d'octubre , primer dia del programa d'activitats. Pedro Halac (Córdoba, Argentina 1969/2009), és un exemple del lligam entre l'art i la salut mental. Molts artistes amb dificultats de comunicació han trobat en l'expressió artística el mitjà per fer-nos conèixer les seves inquietuds i s'han pogut relacionar socialment, gràcies a les seves obres.

L'art transcendeix la incomunicació i fa evidents els estats d'ànim del seu autor. Pedro Halac va morir molt jove, a 40 anys, deixant-nos una obra pictòrica i uns textos literaris punyents que reflecteixen els diferents brots de la seva malaltia. Diagnosticat d'esquizofrènia, realitza més de 2.000 obres impulsat per la seva necessitat vital d'explicar-nos què li passa, el seu patiment, la seva angoixa i, perquè no, les seves esperances.

Les Jornades de Salut Mental sorgeixen també del treball col·laboratiu entre una xarxa incipient de catorze entitats figuerenques i l'Ajuntament de la ciutat, amb l'objectiu de posar a l'abast dels ciutadans el coneixement dels serveis ofrenats per cadascun dels actors, i d'obrir un camí de coordinació que orienti les famílies i els afectats per empoderar-los i fer-los conèixer els recursos que ofereix el conjunt de la societat per millorar la salut mental.

Art i salut mental

La família de Pedro Halac va haver de lluitar sola per la salut mental del seu fill, sense aquesta xarxa de suport. L'acompanyament social és el nostre objectiu i la solució per aturar el progrés de la malaltia.

La mostra es presenta de manera sòbria amb marcs construïts a partir de material reciclat, procedent dels llums de Nadal en desús de la ciutat de Figueres. La UEC del Castell de Sant Ferran de l'Escola de Noves Oportunitats, que intenta inserir laboralment joves exclosos del sistema educatiu, els ha elaborat. Són un homenatge a què es pot arribar a fer amb materials senzills i amb les millors intencions dels joves i els seus monitors. S'allunyen de la perfecció i, a la vegada, emmarquen perfectament el treball de Pedro Halac.

L’activitat s’emmarca dins els actes commemoratius del Dia Mundial de la Salut Mental, que se celebra aquest dimarts 10 d'octubre, a la demarcació de Girona. Un dels objectius del programa és la divulgació social de la salut mental. En aquest punt se subratllen diferents conferències arreu del territori sobre els drets de les persones amb un problema de salut mental.

La campanya, una iniciativa conjunta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i Support-Girona, consta de més de quaranta actes professionals, divulgatius i festius, amb què es volen abordar les diferents dimensions de la salut mental. La campanya porta per bandera els drets humans, amb el lema triat per l’OMS en la present edició: La salut mental és un dret humà universal, i tractarà la temàtica des de diferents punts de vista.

I Nit de la Salut Mental

Una de les novetats d’aquest any ha estat 1a Nit de la salut mental, impulsada per la Fundació Drissa, i organitzada per compartir amb l’empresariat el repte d’abordar accions per assolir amb «èxit» el benestar de les totes persones treballadores a la feina i el compromís empresarial i professional inherent al canvi. La nit, va tenir lloc al Castell de Sant Gregori divendres passat i va reunir més de dos-cents empresaris i representants del món econòmic. En el marc de la nit, diferents intervencions professionals, van oferir una idea de quina és la situació general i aportaran propostes per combatre-la.

L’art i la creació artística com a mitjà d’exploració interna i com a eina terapèutica i de rehabilitació sobresurten també en la campanya, amb altres propostes d’exposicions i activitats artístiques. Entre aquestes, figura la mostra Diàlegs amb l’Art, que es va inaugurar dijous passat, al Museu d’Art de Girona.