«L'art és la llengua més democràtica i universal, a l'abast de tots els humans». Aquesta és la premissa amb la qual parteix Fabricants de Futur per impulsar una exposició a Figueres a la galeria Ventós, on s'uniran artistes que tenen l'Empordà com a llar i d'altres que resisteixen per preservar la identitat, la pau i l'esperança a Afganistan. La mostra, que s'inaugura aquest dissabte a dos quarts de set de la tarda, s'ha batejat amb el títol «Awakening Heart», és a dir, «Cor despert» i busca reflexionar sobre la identitat, les pors i la comunicació.

Fabricants de Futur va començar a col·laborar amb artistes afganesos el 2015 quan Amelia Burke va conèixer Kubra Khademi, artista que havia fugit del país per garantir la seva seguretat. Ella enllaçà Burke amb altres artistes del país com Sakhi Rajabi, Sara Nabil i l'escriptora Meena Khademi. Més tard se sumà Samiullah Bakht, funcionari de la Comissió Independent de les Eleccions a Afganistan, i Fabricants es convertí en una ONG. Tots ells han viscut enmig de la guerra i la violència però, malgrat tot, han apostat per quedar-se i «crear obres d'art que aportin esperança a la meva gent, una altra vegada», diu Mohammad Sabir, un dels artistes convidats, professor a la Universitat de Kabul. Per a ell, «fugir i abandonar el país no és el camí per vèncer la crisi de guerra, hem de portar la pau i la llum arribarà». A l'exposició, a part dels arbres delicadament pintats de Sabir -fotografiats per Aman Sedaqat, ja que és impossible treure'ls d'Afganistan- hi haurà pintures, escultures, dibuixos i fotos d'Essa Camara, Carla Giró, Pere Taberner i la mateixa Burke. També es projectaran vídeos col·laboratius, alguns dels quals de tallers que han estat realitzats en diferents escoles empordaneses.

Activitats paral·leles

Activitats paral·lelesLa mostra, a més, es nodrirà de diferents activitats paral·leles. El dia de la inauguració Sabir i Bakht parlaran via Skipe, i s'escoltarà música de Marley Chapman. Es farà un recital de música i poesia coincidint amb el Dia Mundial de la Pau. També Antonio Turiel oferirà una xerrada sobre decreixement l'1 de febrer; hi haurà un recital poètic de Carpa Negra amb el poeta Oriol Sauleda i, ja el març, es presentarà un llibre col·lectiu sobre el suïcidi editat per Òscar Vergés.