Sílvia Osuna obté la distinció més important a l'Estat en recerca científica

La química de Castelló d'Empúries rebrà el Premi Nacional d'Investigació per a Joves en Ciència i Tecnologies Químiques

Sílvia Osuna, a l’eWoman Figueres.

Sílvia Osuna, a l’eWoman Figueres. / Irene Roé

Emporda.info

Els premis a l'excel·lència científica no són una novetat en la trajectòria professional de Sílvia Osuna (Castelló d'Empúries, 1983), però el Premi Nacional d'Investigació per a Joves en Ciència i Tecnologies Químiques és un pas més per a la professora de recerca ICREA a l'Institut de Química Computacional i Catàlisi de la Universitat de Girona. Amb una dotació de 30.000 euros, els premi són considerats el reconeixement més important a l'Estat en l'àmbit de la recerca científica.

El Ministeri de Ciència i Innovació va anunciar aquest divendres els noms dels guanyadors i, en el cas d'Osuna, el jurat va destacar la seva "excel·lent trajectòria científica, el seu impacte i alt reconeixement internacional i pel seu recorregut curricular, en haver obtingut projectes competitius del més alt nivell". La científica de Castelló d'Empúries sobresurt, a criteri del jurat, per "les seves aportacions noves i originals en el desenvolupament de nous protocols computacionals per al disseny de nous enzims, que tenen un gran potencial de transferència al teixit productiu".

Silvia Osuna.

Silvia Osuna. / UdG

Sílvia Osuna es va doctorar l'any 2010 per la Universitat de Girona a l'Institut de Química Computacional (IQC) sota la supervisió del professor Miquel Solà i el professor Marcel Swart. El 2010, es va traslladar al grup del professor Houk a la Universitat de Califòrnia, Los Angeles (UCLA) amb una beca postdoctoral europea Marie Curie. Des de llavors, ha treballat en el disseny computacional d'enzims d'interès mèdic i farmacèutic.

La investigadora de Castelló d'Empúries compta amb més de 90 publicacions científiques, i recentment ha estat guardonada amb el premi Talent Jove 2023 de la Societat Catalana de Química, el Premi Marcial Moreno-Mañas 2021, el Premi Lecture Award of the European Chemical Society (EuChemS) 2021, el Premi Nacional de Recerca de Catalunya 2019 per a Joves Talent (Fundació Catalana de Recerca i Innovació), i el Premi de Recerca de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) el 2016, entre d'altres.

L'any 2015 va obtenir un projecte d'1,5 milions d'euros de l'ERC en el marc de la convocatòria Starting Grant per iniciar la seva carrera investigadora independent a la Universitat de Girona. Actualment, el seu grup és finançat per una beca ERC Consolidator Grant amb 2 milions d'euros (atorgat el mes de gener i que començarà aquest 1 d'octubre), un projecte ERC Proof of Concept (atorgat aquest gener amb l'objectiu principal d'establir una start-up amb seu a Girona), dos projectes del Ministeri de Ciència i Innovació (un dels quals també és una prova de concepte) i un projecte internacional dins del Programa Human Frontier Science. El seu grup de recerca està consolidat per la Generalitat de Catalunya (SGR-Cat 2021).