L’aire condicionat que Educació va prometre a tres centres de l'Alt Empordà al maig encara no ha arribat

Al conjunt de la demarcació, dotze centres educatius gironins havien de tenir instal·lats els aparells en espais comuns abans de començar el curs

Imatge d’arxiu d’un ventilador en una aula a principis de curs.

Imatge d’arxiu d’un ventilador en una aula a principis de curs. / MANU MITRU

Meritxell Comas

Comença el curs sense que el Departament d’Educació hagi fet els deures per pal·liar els efectes de les altes temperatures. I és que tot i que a principis de maig la conselleria es va comprometre a instal·lar aparells d’aire condicionat als espais comuns (com menjadors, biblioteques o aules polivalents) de tres centres educatius de l'Alt Empordà abans de començar el curs 2023-24, els aparells encara no han arribat. Els centres beneficiaris a la comarca són el Centre d’educació especial Mare de Déu del Mont de Vilafant, l'Institut Castelló d’Empúries i l'Institut Escola Caritat Serinyana de Cadaqués. Al conjunt de les comarques gironines són 12 centres educatius els que havien de tenir aire condicionat aquest curs.

La conselleria no respon

Diari de Girona, del mateix grup editorial que l'EMPORDÀ, s’ha posat en contacte en reiterades ocasions amb el Departament d’Educació per a saber quan està previst que s’instal·lin els aparells d’aire condicionat promesos, però no ha obtingut cap resposta.

Pel que ha pogut saber Diari de Girona, durant l’estiu un enginyer ha visitat els centres educatius per redactar el projecte tècnic. Cap director, però, en coneix la data d’instal·lació. «No tenim ni idea de quan el vindran a instal·lar», assegura la directora d’un dels centres educatius, que vol mantenir l’anonimat. «No es deu poder fer d’un dia per l'altre», assenyala una altra docent. «Esperem que no torni a fer calor tanta calor com l’any passat», creua els dits la directora d’un altre equipament, que també prefereix mantenir l’anonimat.

La instal·lació d’aparells d’aire condicionat s’emmarca en el Pla d’adequació al canvi climàtic elaborat pel Departament d’Educació, que en aquesta primera fase s’implantarà en 100 centres educatius catalans de titularitat patrimonial de la conselleria. En aquest sentit, s’han prioritzat les llars d’infants i les escoles d’educació especial, actuant primer en els centres amb orientació sud i els edificis construïts entre 1979 i 2007. Pel que fa als instituts, el Departament ha prioritzat els que al 2017, 2018 i 2022 s’hi van detectar incidències derivades de la calor, així com els centres on les característiques de l’edifici tinguin un pitjor comportament davant les altes temperatures. L’actuació comportarà una inversió de 5 milions d’euros. 

Subscriu-te per seguir llegint