Entitats ecologistes fan dues protestes pel tancament de la gola del Fluvià

Exigeixen que s’actuï contra el propietari d’un terreny que cobra per accedir en un espai públic

Dimarts van «barrar» el pas a l’Ajuntament de Sant Pere. | GERARD VILÀ

Dimarts van «barrar» el pas a l’Ajuntament de Sant Pere. | GERARD VILÀ / gerard vilà/redacció. st. pere pescador

Gerard Vilà / Emporda.info

El Grup en Defensa de la Gola del Fluvià i la Iaeden-Salvem l’Empordà van dur a terme dues protestes la setmana passada per denunciar que les administracions no estan actuant contra el propietari de part dels terrenys que hi ha en aquest espai i que «està realitzant activitats il·legals». Els ecologistes asseguren que l’home ha col·locat una barrera per impedir el pas als cotxes i que els cobra 60 cèntims l’hora per aparcar. Els veïns asseguren que hi té una guingueta sense cap permís amb la qual fa negoci. Tot plegat en un espai que llinda amb els Aiguamolls de l’Empordà. El propietari, però, assegura que la seva activitat en els terrenys és «legal» i que s’adapta a la normativa com a «port nàutic».

La primera manifestació va tenir lloc el dimecres 2 d’agost al matí, quan una trentena de protestants van barrar simbòlicament l’entrada a l’Ajuntament de Sant Pere Pescador. La segona va tenir lloc el dissabte 5 d’agost, quan a partir de les 10 del matí es va tallar el Camí del Joncar per impedir l’accés a la gola del Fluvià, just al punt on hi ha la barrera que impedeix passar. Durant dues hores, es va tancar l’accés a tots els cotxes, excepte els pagesos que anaven a treballar al Camí d’en Joncar, a tocar de la finca del propietari.

Aquesta problemàtica rau del fet que l’accés a la gola del Fluvià és un camí públic que dona accés a una zona on una part és propietat d’aquest home. «El que no pot ser és que ens barri el pas i que la gent no ho sàpiga. Que tothom es pensi que el que fa és normal», es queixava la portaveu del Grup de Defensa de la Gola del Fluvià, Esther Condom durant una de les manifestacions.

Per això, des de l’entitat, amb el suport de la Iaeden-Salvem l’Empordà, demanen que s’actuï contra aquest veí i que es reobri el pas per a tothom que vulgui anar a la gola. L’Ajuntament de Sant Pere Pescador ha multat i ha obert expedient al propietari aquest estiu, però demanen que «es vagi més enllà».