Roses redactarà de nou el POUM anul·lat i que ha de substituir el de fa 30 anys

L’alcalde Josep Maria Martínez assegura que és una de les prioritats i que s’ha de fer de nou per adaptar-se als plans actuals supramunicipals

Una vista aèria de Roses, en una imatge d'arxiu.

Una vista aèria de Roses, en una imatge d'arxiu. / DDG

Carme Vilà

El planejament actualment vigent a Roses és de 1993. El 2010 es va aprovar el POUM, però una sentència judicial el va anul·lar sis anys després. L’alcalde Josep Maria Martínez assegura que és una prioritat disposar d’un document imprescindible. Partiran de zero perquè s’ha d’adaptar a les normatives i plans actuals que han restringit molt el creixement. 

«Partim de zero, tot i que una altra cosa és que d’allò existent, que hi hagi es pugui utilitzar perquè es va treballar molt, i per tant hi haurà situacions, i convenis que es van haver de fer que alguns d’ells se podran utilitzar», explica l’alcalde. 

El que tenen clar , diu Martínez, és que «hem de fer tot el possible per arribar al final de la legislatura, que serà molt difícil, amb tot apunt perquè qui vingui d’aquí quatre anys ho tingui a punt de signar». 

La redacció del POUM que ha de substituir l’actual planejament ha tingut nombrosos entrebancs. Es va iniciar el 2003 durant el govern convergent de Carles Pàramo. Es va aprovar el 2010 quan era alcaldessa Magda Casamitjana. Sis anys després quan estava Montse Mindan al capdavant, va quedar anul·lat quan el Tribunal Suprem va ratificar la sentència del 23 de febrer de 2015 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obligant a iniciar de zero la tramitació. Això va deixar enrere molts anys de feina. 

Denuncia dels veïns

L’Associació de Veïns i la de propietaris de Santa Margarida van denunciar el POUM i els tribunals els van donar la raó en dues de les al·legacions. Eren uns 150 veïns mobilitzats. Va considerar que l’estudi d’inundabilitat era incomplet perquè no s’havia avaluat suficientment zones que passaven a ser sòl urbanitzable. També els va donar la raó en un aspecte urbanístic d’espais pròxims a la urbanització Mas Mates.

Els governs posteriors han treballat per disposar dels documents i poder tornar a aprovar el POUM. El tema de la inundabilitat ja es va resoldre encarregant els estudis pertinents.

L’exregidora d’Urbanisme, Sílvia Ripoll, ara també al nou govenr, va explicar que des de la seva àrea es va començar a treballar amb les bases per encarregar la redacció del planejament. Però la pandèmia ho va aturar i més tard la Generalitat va aprovar el Pla Director de Revisió de Sòls no Sostenibles que va desclassificar sectors de Roses i que està suposant una tasca per adaptar el pla vigent.

El nou alcalde constata justament que aquest nou pla obliga a redactar-lo de nou perquè limita molt el creixement. 

Sòls desclassificats

«Ens ha caigut a sobre el pla director a sobre de sòls no sostenibles i és d’aplicació, ens han capat molts sòls que estaven per poder ser urbanitzables, i per tant la visió és totalment diferent», diu Martínez perquè és una norma de rang superior i el POUM preveia desenvolupar moltes àrees que ara estan desclassificades. 

D’altra banda, posa de manifest que «amb els anys transcorreguts, ens hem convertit en ciutat, és una visió de ciutat, i l’esperit del POUM tindrà una visió diferent». 

Mentre no es disosi del nou document s’han d’anar fent modificacions al planejament actual. Tot i que fins ara s’ha anat podent treballar, l’alcalde constata que Roses és una ciutat turística, una ciutat inacabada que s‘ha d’acabar de definir i l’instrument que ho permet és el POUM. Per això ja s’ha començat a treballar en la redacció del nou document conscients que encara passaran anys abans no estigui aprovat. 

Subscriu-te per seguir llegint