Roses

Roses replanteja el pla urbanístic per potenciar més la indústria

L’àrea proposada per a la nova zona d’activitat econòmica està situada entre la zona esportiva els Mossos, l’institut Illa de Rodes; un espai «idoni atesa la seva proximitat amb la trama urbana»

Plànol de la nova  zona d’activitat econòmica «SUD-02 Rec Fondo».

Plànol de la nova zona d’activitat econòmica «SUD-02 Rec Fondo». / Ajuntament de Roses

Núria Noguera

Núria Noguera

L’Ajuntament de Roses va presentar el quinze de febrer l’avanç del pla Modificació puntual del PGOU de Roses respecte al SUD-02 Rec Fondo, als propietaris dels terrenys afectats pel nou replantejament urbanístic. Aquest projecte permetria incorporar al municipi una àrea de reactivació econòmica de 26.385 metres quadrats destinats a tallers i petites activitats industrials. «Aquesta modificació al final vol dir oportunitats», destaca la regidora d’urbanisme, Sílvia Ripoll.

L’àrea proposada per a la nova zona d’activitat econòmica és la situada entre la zona esportiva i els equipaments de Mossos d’Esquadra i de l’institut Illa de Rodes. Un espai considerat «idoni atesa la seva proximitat amb la trama urbana del centre de Roses», fet que permetrà un desenvolupament urbà continu i compacte, així com la convivència planificada entre activitats econòmiques com ara tallers, serralleries, fusteries, entre altres i habitatges.

Durant la reunió es va presentar als propietaris dels terrenys la proposta de l’Ajuntament i «els assistents van poder fer les seves aportacions que tindrem en compte per modificar i millorar el projecte», explica Ripoll i també diu que una de les inquietuds que van sorgir és respecte al plantejament de la mobilitat i declara que «s’ha d’estudiar». Tot i això, subratlla que la major part dels propietaris «van estar d’acord a destinar part del terreny al sector industrial, encara que un dels accionistes majoritaris d’aquest sector creu que aquesta zona hauria d’estar dedicada completament a fer-hi habitatges».

Segons l’estudi s’ha plantejat aquest projecte perquè «en el municipi de Roses hi ha una demanda de sòl per a usos industrials de baixa densitat, petita indústria, i tallers de baix impacte mediambiental, però que no es poden situar als baixos de les zones residencials, que el planejament vigent PGOU-1993 no pot cobrir». En aquest sentit, Ripoll assegura que «el 2011 quan vaig ser regidora ja em vaig entrevistar amb molts constructors i serrellers perquè en aquell moment estava vigent un POUM que preveia l’ampliació de la zona industrial i ja vaig copsar les necessitats que tenien. Ja hi havia moltes empreses que volien sortir del nucli i desenvolupar-se en una altra zona».

POUM de 2010

El POUM de Roses aprovat l’any 2010 preveia una zona industrial a la carretera de Vilajuïga de 48.500 metres quadrats. L’anul·lació del mateix dictada l’any 2016, va comportar la consegüent desclassificació del sector, que retornà al seu estatus anterior de sòl no urbanitzable. Tot i la recent modificació de planejament que ha regularitzat la situació de les activitats implantades en el seu moment legalment en aquesta àrea, Roses no compta en l’actualitat amb la disposició de sòl industrial necessària per donar resposta a la demanda existent.

Actualment, el sostre que ocupen els tallers i activitats com ara fusteries, serralleries, entre altres, situats al centre de la vila, instal·lats majoritàriament en plantes baixes d’edificis residencials, és d’uns 17.000 metres quadrats, mentre que el sòl destinat a ús industrial al municipi es limita a unes illes a l’avinguda Nord, actualment exhaurides i sense cap parcel·la per construir.

Aquesta insuficiència de sòl per a usos de petites indústries i activitats, ha motivat que el consistori hagi iniciat la modificació urbanística que posarà fi a aquesta necessitat.