L’Alt Empordà és la tercera comarca gironina amb més habitatges de nova creació

Segons un estudi del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, en el primer semestre, s’han aprovat 187 projectes i s’han visat un total de 49.039 m2

Un edifici en rehabilitació a la ciutat de Figueres.

Un edifici en rehabilitació a la ciutat de Figueres. / JUDITH BARCELÓ

L’Alt Empordà és la tercera comarca de la demarcació de Girona que registra un creixement més elevat del nombre d’habitatges de nova creació visats, és a dir, projectes revisats i aprovats pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Durant el primer semestre de 2023, s’han certificat a la comarca 37.822 m² de superfície per a la construcció, tal com mostren les dades del COAC, que recentment ha presentat una anàlisi de l’activitat de nova construcció i rehabilitació de la província referent al primer semestre d’enguany.

En concret, entre el gener i el juny de 2023, s’haurien visat 187 habitatges a l’Alt Empordà, cosa que suposa un creixement d’un 42,8% respecte al 2022, perquè llavors van ser 107 els projectes aprovats durant el primer semestre. Tanmateix, ara s’igualen les xifres prepandèmiques, ja que el 2019 van ser 186 els habitatges que es van construir en els primers sis mesos de l’any. A més, l’anàlisi del COAC deixa constància també que la primera i segona comarca gironina on es constata un creixement més elevat són el Baix Empordà (93.386 m²) i el Gironès (48.537 m²).

Pel que fa a la superfície total visada en habitatge, l’Alt Empordà és la tercera comarca on s’han visat més metres quadrats en habitatge (49.039 m²). La precedeix el Baix Empordà (120.802 m²), i el Gironès (51.425 m²). La segueixen la Selva (30.999 m²) i la Garrotxa (15.412 m²).

Així mateix, l’Alt Empordà és també la tercera comarca amb més metres visats en habitatges – sigui d’obra de nova planta o de rehabilitació – de la demarcació de Girona. En concret, el COAC ha revisat 57.588 m². Amb referència a l’obra nova, l’Alt Empordà continua sent una de les comarques amb més metres quadrats visats (37.822 m²).

A Roses és on hi ha més m2 visats

L’estudi presentat pel COAC ha recollit també dades concretes de l’habitatge a vint-i-un municipis de l’Alt Empordà durant el primer semestre de 2023. Amb elles, s’evidencia que Roses és la població de la comarca que acumula el nombre més gran d’obra visada, amb 11.846 m². Aquests representen el 20,57% del total de metres quadrats que han estat revisats pel Col·legi d’Arquitectes a la comarca. En segona posició, hi ha l’Escala, amb 4.832 m², i Castelló d’Empúries, amb 4.375 m² visats. En quarta, cinquena i sisena posició trobem Palau-saverdera (3.160 m²), el Port de la Selva (2.908 m²) i Garriguella (2.614 m²).

Pel que fa a la capital, a la ciutat de Figueres, s’han visat 2.523 m² que representa el 4,38% del total de la comarca. Per altra banda, si s’ordena per nombre d’expedients, Roses n’ha tramitat 41, Castelló d’Empúries 30, l’Escala 22, seguit de la capital de comarca, Figueres, amb 14.

Moltes obres majors de 500 m²

Segons la mida dels projectes, a la demarcació de Girona les dades mostren que 168.454 m² corresponen a obres majors de 500 m². Moltes d’elles s’ubiquen, principalment, a l’Alt Empordà (36.787 m²) i es tracten d’habitatges unifamiliars. En aquest cas, es registra un petit descens respecte al primer semestre de 2022, quan se’n van construir 37.192.

Pel que fa al nombre total d’expedients visats, durant el primer semestre de 2023 se n’han registrat 249 a l’Alt Empordà, ocupant la segona posició del podi a la demarcació. El primer lloc l’ocupa el Baix Empordà (330) i el tercer, la Selva (207). A les comarques gironines, en total són 1.159 els expedients visats, la qual cosa es tradueix com un 8,31% menys respecte al mateix període de l’any passat.

Més rehabilitacions

Amb relació a les rehabilitacions, a la província de Girona i a l’Alt Empordà, han augmentat malgrat que no s’hagi detectat l’impacte dels Fons Next Generation. En aquest sentit, s’han visat 18.579 m² sent la tercera comarca amb més projectes aprovats pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Per tot això, el president de la demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, manifesta que «continua sent molt necessari un canvi de cultura rehabilitadora, i per això, des del Col·legi, continuem treballant per activar la cultura de la reforma a casa nostra, perquè la resposta als nous reptes ha d’implicar reintegrar, renovar i millorar els nostres edificis, barris i ciutats amb una mirada integral de les intervencions». En aquesta línia, des del Col·legi d’Arquitectes, s’estan duent a terme campanyes de conscienciació ciutadana sobre el paper de l’arquitectura en la salut de les persones o la promoció de la rehabilitació. En paral·lel, també s’ha creat l’Oficina Tècnica de Rehabilitació que assessora, informa i acompanya la ciutadania en la rehabilitació d’edificis vinculats als Next Generation.

Respecte a les dades, tant les de l’Alt Empordà com les del conjunt de les comarques gironines, des del Col·legi d’Arquitectes es valoren positivament. «En general, mostren un creixement gradual a la província de Girona similar a les previsions del darrer informe de l’Euroconstruct», assenyala Marc Riera. Malgrat tot, el Col·legi d’Arquitectes demana ser prudent i esperar a veure l’evolució del segon semestre de 2023 per constatar que no hi ha estancament com ha passat en el conjunt del territori català.