Catalunya tanca un juliol càlid i amb 45,1 graus de temperatura rècord a l'Alt Empordà

Ha estat un mes molt plujós a la part occidental de la depressió Central i la zona litoral del Baix Camp i el Tarragonès

Veïns a la piscina de Darnius

Veïns a la piscina de Darnius / Marina López

ACN

Catalunya tanca un juliol en què ha arribat a la temperatura més alta mai registrada, els 45,1 graus a què es van enfilar els termòmetres al Pantà de Darnius - Boadella i la localitat de Navata (ambdós a l'Alt Empordà). En general ha estat un mes càlid, especialment al quadrant nord-est del territori, segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest dimarts en la nota de premsa de balanç. El juliol ha estat molt plujós a la part occidental de la depressió Central i la zona litoral entre el Baix Camp i el Tarragonès i plujós al massís del Port i altiplà Central. En canvi, a la resta de territori ha resultat sec, molt sec a gran part del litoral i prelitoral Central i Nord i al litoral del Baix Ebre.

El juliol no ha estat tan càlid com el de l'any passat, que va ser un dels més calorosos juntament amb el del 2015 i el 2006. Amb tot, algunes estacions del Pla d'Urgell i del Montsià amb més de 20 anys de dades han reflectit el juliol més càlid de la sèrie, en superar per poques dècimes el juliol de 2022.

La característica principal d'aquest juliol ha estat la circulació zonal -vent de l'oest a les capes mitjanes de la troposfera-. Les pertorbacions atlàntiques associades a aquest tipus de configuració van provocar tempestes a Ponent, Prepirineu i Pirineu, i calor a gran part del país, a conseqüència de la massa d'aire càlid que arrossegava les pertorbacions a la part més oriental amb una temperatura elevada a tota la conca del Mediterrani.

A principis de mes, una pertorbació en altura a l'oest de la península Ibèrica juntament amb una temperatura moderadament alta en superfície va afavorir la formació de tempestes que van afectar el quadrant nord-est del territori, on puntualment es van superar els 80 mm: 82,2 mm a Tortellà (la Garrotxa).

Del 8 al 12 de juliol, la temperatura màxima va superar els 40°C a sectors de les comarques de Ponent. Al litoral, prelitoral i a bona part de la Catalunya Central el termòmetre no va assolir registres excepcionals, ja que el vent d'origen marítim va limitar la pujada de la temperatura, però l'ambient va ser especialment xafogós.

Calor del 17 al 21 de juliol amb valors rècord

Una nova irrupció de la massa d'aire africana extremament càlida va originar un nou pic de calor, que va afectar molt especialment el nord-est, primer, i posteriorment Ponent. Les estacions del Pantà de Darnius - Boadella i Navata, a l'Alt Empordà, van enregistrar un valor mai vist a la xarxa d'estacions meteorològiques de Catalunya (XEMA), amb sèries de més de 30 anys de dades: 45,1 °C el 18 de juliol, 1,3 °C més que l'anterior rècord, registrat a Alcarràs (el Segrià) el 29 de juny del 2019, amb 43,8 °C.

Un dels fenòmens més destacats de l'episodi va ser la pujada sobtada de la temperatura que es va observar a Benissanet (la Ribera d'Ebre). Cap al vespre del dia 18, la temperatura va passar de 32,2 °C a 42,4 °C en 12 minuts i la humitat relativa de 54% a 11% en 11 minuts, amb 84,6 km/h de ratxa màxima.

L'estació de radiosondatge de Barcelona va mesurar la matinada del 18 de juliol un valor de 28,2 °C a 850 hPa. Tot i ser un valor excepcional, no va superar el registre que havia marcat uns dies abans, el 12 de juliol, quan havia estat de 29,4 °C.

Passada la onada de calor, destaquen les tempestes que van afectar especialment el quadrant nord-oriental del territori i punts del litoral sud, especialment el 21 i 22 de juliol, amb 35,9 mm registrats a Vinyols i els Arcs (el Baix Camp).

El 27 de juliol, es van produir tempestes amb una línia de torbonada que va creuar el país d'oest a est amb fenòmens de tipus violent (precipitació intensa, tempesta, pedra o calamarsa i vent fort). Van caure 46,8 mm de pluja de Maials (el Segrià) i es van registrar 115,2 km/h de ratxa màxima de vent a Alguaire (el Segrià).