Rècord de calor a l'Alt Empordà: Figueres, Darnius i Navata superen els 45 graus i trenquen els registres històrics de Catalunya

A banda dels dos nous registes màxims, s'ha arribat als 43,3 °C a Cabanes i els 43 graus justos a Torroella de Fluvià

L'embassament de Darnius Boadella sota els efectes de la sequera.

L'embassament de Darnius Boadella sota els efectes de la sequera. / DAVID APARICIO

Emporda.info

La combinació de l'onada de calor que colpeja tot el sud d'Europa i el vent ha rebentat els termòmetres aquest dimarts a l'Alt Empordà. Segons recull la xarxa d’estacions de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), s’han registrat 45,3 ºC a Figueres. En canvi, la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Metereològic (Meteocat) situa els nous rècords històrics en els  registres de 45,1 ºC a les estacions del pantà de Darnius-Boadella i de Navata. En tots dos casos, aquestes xifres suposen un nou rècord de temperatura a Catalunya ja que superen de llarg els 43,8 ºC assolits a Alcarràs el juny del 2019.

L'Alt Empordà és comarca catalana on més s'està notant la calorada i, per exemple, a banda dels rècords de Darnius, Navata o Figueres s'ha arribat als 44,2 °C a Navata, als 43,3 °C a Cabanes i els 43 graus justos a Torroella de Fluvià.

Municipis altempordanesos que han superat els 40 °C:

  • Figueres- 45,3 °C
  • Darnius-Boadella- 45,1 °C
  • Navata - 45,1 °C
  • Cabanes - 43,3 °C
  • Torroella de Fluvià - 43,0 °C
  • Espolla - 42,4 °C
  • Sant Pere Pescador - 40,3 °C

Temperatures més baixes i algun ruixat a partir d'aquest dimecres

Així, l'SMC afirma que la temperatura iniciarà un descens a partir de dimecres a gran part de l'interior, tot i que encara es podran superar els llindars de calor intensa (de 39 a 40 graus) especialment a les comarques de Ponent. La resta de setmana la temperatura continuarà baixant i s'aproparà als valors més habituals per aquesta època de l'any.

A banda, el desplaçament cap al sud de la dorsal anticiclònica permetrà el pas de petites pertorbacions en altura que afavoriran l'aparició de ruixats al terç nord i d'altres procedents d'Aragó.