Roses apujarà la pressió contra el top manta amb l’ajuda de totes les forces policials

El problema s’ha anat enquistant i ja hi ha mig miler de manters en el passeig marítim

Els productes de la venda il·legal ocupen bona part del passeig de Santa Margarida cada estiu des de fa anys. | EDUARD MARTÍ

Els productes de la venda il·legal ocupen bona part del passeig de Santa Margarida cada estiu des de fa anys. | EDUARD MARTÍ / SANTI COLL. ROSES

Santi Coll

Santi Coll

La venda ambulant il·legal de productes a la via pública, coneguda popularment com a top manta, s’ha cronificat a Roses sense que, fins ara, les mesures preses hagin aconseguit apaivagar una situació que el nou alcalde, Josep Maria Martínez, considera «insostenible». Resoldre aquesta problemàtica és un dels principals encàrrecs que té la nova regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Simarro.

Aquesta tema, com en anteriors ocasions, ha estat abordat a la darrera Junta Local de Seguretat, amb la presència de representants de les diferents forces policials i dels governs respectius de la Generalitat de Catalunya i l’Estat espanyol. L’objectiu del nou govern municipal de Roses és «obtenir la màxima implicació de totes les administracions i, molt especialment, de tots els cossos policials, en les mesures que s’han de prendre per resoldre aquest anomalia que fa massa anys que dura», segons Olga Simarro.

Des del seu punt de vista, «si bé és cert que els governs anteriors han fet diverses actuacions per a erradicar el problema, també ho és que no han estat prou eficaces. Potser ha faltat actuar amb més contundència, però la realitat d’avui dia és que en el passeig de Roses hi arriben a haver cinc-cents manters en un sol dia, que ocupen la via pública, que fan competència deslleial als nostres comerciants i que, en alguns casos, actuen com una màfia amb grups organitzats».

La responsable de Seguretat Ciutadana té clar que «amb l’esforç de la nostra Policia Local i amb el dels Mossos d’Esquadra no n’hi ha prou. Abans, els Mossos rebien una quarantena d’efectius de reforç a l’estiu i ara amb prou feina n’arriba una dotzena. Hem demanat al sotsdelegat del Govern de l’Estat, Albert Bramon, una col·laboració més estreta amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, perquè la problemàtica del top manta també està lligada a aspectes d’estrangeria i comercialització de productes falsificats. Hem començat a treballar tots junts, sabent que la solució no arribarà d’un dia per l’altre i que no podrem evitar la venda il·legal en el passeig aquest estiu, cal una feina de llarg recorregut. Això no treu –afegeix Simarro– que hem començat a incrementar la pressió sobre els manters, molts dels quals provenen de ciutats molt allunyades a la nostra».

Les parades esteses a terra ocupen habitualment la meitat de l’espai reservat als vianants i, en molts trams, el carril bici. Els venedors consultats pel Setmanari de l’Alt Empordà s’abstenen de fer declaracions i destaquen que hi són «perquè d’alguna manera ens hem de guanyar la vida». La regidora considera que darrere d’aquesta afirmació «hi ha una realitat innegable: obtenen beneficis d’una activitat il·legal que no aporta cap ingrés a la hisenda municipal a diferència de la resta de contribuents». «Aquest greuge comparatiu –destaca Simarro– és intolerable, i per això tenim clar que hem d’actuar per activa i per passiva amb totes les eines que tenim al nostre abast».

Olga Simarro:«Arriba el moment de tolerància zero»

Olga Simarro, regidora de Seguretat Ciutadana de Roses, avisa que el gran objectiu del nou govern que comparteixen els grups municipals de PSC, Junts i Gent de Roses «és tenir un passeig exemplar. El nostre front de mar, quan estigui acabat, serà una meravella, però el top manta no hi té cabuda». Olga Simarro reconeix que «fa una certa enveja veure el mercat de nit d’Empuriabrava, amb totes les parades ordenades i regulades. Ens costa molt d’entendre com hem arribat on som a Roses», i avisa: «Arriba el moment de la tolerància zero».

Subscriu-te per seguir llegint