El Port de la Selva treballa per connectar la dessaladora que resoldrà l'excés de clorur a l'aigua

L'Ajuntament espera posar-la en servei el més aviat possible, però es recorda que l'aigua és potable

Carme Vilà

El Port de la Selva ha començat a treballar en la connexió de la dessaladora que ha de permetre revertir els nivells de clorurs a l'aigua que estan per sobre dels que es consideren nivells de referència. Tot i l'excés, l'Ajuntament recorda que l'aigua continua tenint la consideració d'apta per al Consum. 

El govern municipal ha comunicat a la població que dilluns varen arribar els dos mòduls que conformen el cos principal de la dessaladora. S'ha començat a treballar amb la seva connexió i, segons informen, "un cop acabada aquesta feina s'haurà d'ajustar per assolir el seu rendiment òptim". En aquest sentit remarquen que "es treballa amb tota la diligència per poder tenir el tractament en ple funcionament tan aviat com sigui possible". 

L'Ajuntament va informar fa deu dies que havia detectat nivells de clorur a l'aigua de boca superiors als recomanats. Van augmentar fins als 710mh/l, quan la normativa fixa 250 mg/l com a màxim, quan la normativa fixa 250 mg/l com a màxim

Per això, tot i ue està considerada com a potable, no es recomanava el consum a col·lectius vulnerables com persones amb hipertensió, amb úlceres, problemes de cor o de ronyons. Tampoc s'aconsella per a nadons que s'alimentin de biberons. 

El problema es va començar a detectar quan van deixar de rebre aigua del pantà de Darnius-Boadella que es rep del sobrant de la població de Llançà. La dessaladora que estava previst que arribés abans, ha de resoldre la problemàtica. Mentrestant es demana "precaució" i en els casos esmentats de col·lectius vulnerables consumir aigua embotellada.

El municipi va decidir comprar una dessalinitzadora per garantir l'aigua durant l'estiu davant la saslinització. 

El maig d'aquest any va engegar els tràmits per adquirir la instal·lació per 600.000 euros. L'alcalde, Josep Maria Cervera, va apuntar que la situació no era tan greu com la viscuda el 2018 -quan es va llogar una dessalinitzadora- però que es tracta de "l'única" solució que tenen per garantir l'abastament en condicions als habitants, sobretot a l'estiu quan creix la demanda per l'icrement de població. 

Els dos moduls que conformen el cos principal de la dessaladora han arribat aquesta setmana i s'està connectant.