Rehabilitació

La Casa Reina Sibil·la de Fortià serà la nova seu de l'Ajuntament l'any vinent

Les obres de rehabilitació de la planta baixa començaran a finals de mes

Des del 2008 es treballa perquè l’emblemàtic edifici sigui la seu consistorial

Estat actual de la Casa Reina Sibil·la de Fortià.

Estat actual de la Casa Reina Sibil·la de Fortià. / SANTI COLL

Josep López Navarro

Josep López Navarro

Fortià encara la recta final de la recuperació de la històrica Casa Reina Sibil·la, i és que a finals de mes començarà la penúltima fase de restauració. Una obra que permetrà rehabilitar la planta baixa, que es destinarà a les dependències de l’Ajuntament l'any vinent, el 2024. «Serà una millora per als treballadors municipals i per als ciutadans i les empreses que venen diàriament a fer tràmits i reunions», apunta l’alcalde, Francesc Brugués. A més, aquesta serà una de les fases de rehabilitació més importants de la llarga recuperació de l’edifici – l’Ajuntament el va adquirir l’any 2008 –, ja que d’aquesta forma es podrà fer ús de l’espai per primer cop en molt de temps.

La restauració de la també coneguda com a Casa Gran la durà a terme l’empresa Calam Tapias Construccions SL, de Sant Esteve de Palautordera, i té un cost total de 419.042 euros. Per sufragar-lo, es compta amb el finançament del Trienni Cultural de la Generalitat (121.213 euros), del Programa de Monuments de la Diputació de Girona (36.000 euros) i del fons extraordinari de la Diputació (22.932 euros). La resta de finançament prové de les arques municipals.

L’Ajuntament valora molt positivament poder encarar aquesta recta final de la recuperació de l’edifici. En aquesta línia, l’obra posarà fi a una doble problemàtica que Fortià fa anys que arrossega: no poder ampliar la plantilla administrativa del consistori i no tenir espais de treball dignes per als treballadors i per a l’equip de govern. «Les actuals dependències estan pensades per les necessitats dels anys 1950 i no per a les d’un poble i una administració que han crescut molt els darrers anys», fa constar Francesc Brugués. A més, l’obra significarà rehabilitar un patrimoni molt preuat. «És un pas més per a fer valer la Casa Gran, que és l’únic Bé Cultural d’Interès Nacional del municipi, i que l’any 2028 farà 400 anys», diu l’alcalde.

Val a dir que la Casa Reina Sibil·la està datada de l’any 1628, i té 500 metres quadrats – té dues plantes – i més de 6.200 metres quadrats de sòl no urbanitzable. Va ser adquirida l’any 2008 per l’Ajuntament de Fortià a la família Busquets amb un cost de 660.025 euros. Des de llavors, s’han realitzat diverses fases de consolidació, excavació i restauració. S’ha excavat tota la casa i l’entorn per documentar la història que amagava el subsol i les parets. També s’ha consolidat gran part de l’edifici i la façana, que tenien greus patologies estructurals.

Cal destacar que quan la fase que està a punt de començar acabi, encara faltarà arreglar el primer pis i l’entorn de l’espai.