L'Hostaleria empordanesa omple la Nit del Turisme d'emotivitat i deures per al futur

L'entitat guardona els germans Paíró, caps de sala històrics del Motel i l'Hotel Duran, la cuinera Roser Bronsoms i l'exalcalde Marià Lorca

Els guardonats i ponents amb les autoritats convidades.

Els guardonats i ponents amb les autoritats convidades. / JORDI BLANCO

Emporda.info

Emoció i reptes de futur han estat les dues expressions clau de la cinquena Nit del Turisme Empordanès que, aquest dilluns al vespre, s'ha celebrat al Teatre El Jardí de Figueres. En una sola sessió, l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà ha combinat la segona jornada de reflexió del col·lectiu, aquest cop destinada a parlar sobre sostenibilitat, amb el lliurament de premis, que enguany s'han ampliat amb dues noves categories que estan dedicades als desapareguts Xavier Sagristà i Lluís Fernández.

En els parlaments inicials, el president de l'Associació, Miquel Gotanegra va coincidir amb Antonio Escudero, president de la Federació d'Hostaleria de Girona, i Ernest Plana, president de la Foeg, a l'hora de buscar un encaix dels sectors econòmics amb les seves necessitats, en temes com la formació professional o la col·laboració entre les entitats públiques i privades. Aquest darrer aspecte també ha estat destacat per l'alcaldessa de Figueres Agnès Lladó i el diputat i vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava-Girona, Jordi Masquef.

La jornada inicial dedicada a la sostenibilitat ha tingut com a ponents a Toni Castellar, director del càmping La Ballena Alegre de Sant Pere Pescador, capdavanter a Europa en sensibilitat ambiental i aprofitament de recursos energètics; Jordi Mias, director de l'Hotel Carlemany, professor de la Facultat de Turisme de la UdG i Violant Blanco, consultora de turisme i coach de Criteris.

Noves categories

Enguany, l'Associació ha estrenat dues noves categories de premis per a distingir les persones que han destacat en la projecció del col·lectiu i en l'ajut a les seves activitats i la projecció de la comarca. El guardó que porta el nom de l'enyorat xef Xavier sagristà ha correspost a la cuinera figuerenca Roser Bronsoms, la qual ha presidit la Cuina del Vent fins al passat desembre. Els premis que porten el nom de Lluís Fernández, impulsor de l'Associació, han estat per als germans Joaquim i Àngel Pairó, històrics caps de sala de l'Hotel Duran i el Motel Empordà. El mateix premi ha correspost a Joan Jordà, de l'hotel restaurant Empòrium de Castelló d'Empúries.

Finalment, el premi Tramuntana d'Honor ha estat concedit a l'exalcalde de Figueres i membre del primer parlament de la restauració democràtica, Marià Lorca.

Els guardons han estat rebuts amb llargs aplaudiments per part del públic assistent. En el lliurament, a més de les personalitats citades, també hi han participat la presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Sònia Martínez; la directora dels serveis territorials d'Administració Local, Maria Josep Porta; els cuiners Javier Martínez i Quim Brugat del castell Peralada restaurant, companys de Sagristà; i el tinent d'alcalde i sotsdirector general del SOC, Jesús Quiroga.

La jornada, conduïda pel periodista Santi Coll, ha acabat amb un tast de plats de la Cuina del vent. L'Associació d'Hostaleria celebrarà, el pròxim mes de març, la seva tercera jornada de treball, aquest cop dedicada a la digitalització.