Castelló d'Empúries

La prova pilot de trampes americanes per caçar senglars als Aiguamolls és un èxit

La Generalitat compra sis 'Pig Brig Trap' per capturar diferents exemplars de cop i combatre'n la sobrepoblació

Una de les trampes instal·lades als Aiguamolls.

Una de les trampes instal·lades als Aiguamolls. / @pigbrig

Emporda.info

La Generalitat ha comprat sis trampes americanes per combatre la sobrepoblació de senglar i reduir els danys al territori. La directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha subratllat que la prova pilot feta als Aiguamolls amb aquestes xarxes anomenades 'Pig Brig Trap' ha demostrat que és una "bona eina" a sumar al conjunt de mesures del pla de xoc perquè "se n'ha demostrat l'efectivitat" i ara estan treballant en el protocol d'utilització i la formació d'un equip de camp: "Ens agradaria que en menys d'un mes les poguéssim començar a utilitzar".

Segons va explicar Catalunya Ràdio, la prova pilot amb aquesta trampa pionera es va fer al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i va permetre capturar 42 senglars en quatre dies. Aquestes trampes consisteixen en col·locar xarxes que permeten capturar diferents animals de cop.

La implantació de les trampes va lligada també a la declaració d'emergència cinegètica, prevista per a principis de febrer.

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant ara en identificar les zones on es poden ubicar aquestes trampes perquè "no és un tipus de xarxa que es pugui fer servir a qualsevol lloc i de qualsevol manera": "Exigeix un protocol d'implantació i, també, de gestió de les captures". El Govern està perfilant aquest protocol i, alhora, formant un equip de camp específic per utilitzar aquestes trampes.

Sanitjas ha subratllat que la idea és que es puguin començar a fer servir "en breu": "Ens agradaria que en menys d'un mes". Les 'Pig Brig Trap' s'afegiran a les bateria d'accions i mesures que el Departament està desplegant en el marc del pla de xoc per combatre la sobrepoblació d'espècies com el senglar, que causen danys al territori, sobretot als cultius.

Entre les opcions que tenen sobre la taula és que, per exemple, els pagesos puguin comprar i utilitzar aquestes trampes. "És una possibilitat, però l'aplicació de qualsevol mètode de captura necessita una autorització específica del Departament, complir uns condicionants i assolir els protocols que s'estableixin", ha remarcat la directora.

Les trampes permeten capturar diversos senglars de cop, tan bon punt entren dins un cercle de xarxes d'on ja no en poden sortir. "Una de les coses que estem estudiant són quines característiques han de complir el territori, perquè són trampes que s'han d'ancorar", ha precisat Sanitjas que també diu que s'han d'ubicar en llocs de pas de manades i establir mesures per reduir el risc de robatoris.